Topení dřevem a briketami

Topení dřevem a briketami



 

Zima klepe na dveře. Připravte se včas na topnou sezónu. Jak a čím topit, aby vám v zimě nebylo chladno? Inspirujte se praktickými tipy odborníků z Hornbachu, které se týkají topením dřevem a briketami. 

Dřevo je dorůstající surovina a ekologické palivo. Jako topivo je žádané, protože je ekonomicky výhodné. Navíc ho lze atraktivně začlenit do interiéru jako přírodní dekorace. Při výběru je důležité volit správný druh, protože každé dřevo má jiné vlastnosti. 

Palivo pro kamna - dub a smrk

Do kamen je ideální dubové a smrkové dříví.Dub má vysokou výhřevnost a dlouhou délku hoření. Nehodí se ale do krbu, protože nehoří atraktivním plamenem. Navíc typická vůně při spalování dubového dřeva má charakter kyseliny tříslové, která je v dubu obsažena,“ vysvětluje Marcela Bínová, z oddělení Topení projektových marketů Hornbach, a dodává: „Smrkové dřevo velmi snadno vzplane, ale také velmi rychle shoří.“ Jeho výhřevná hodnota je vysoká, délka hoření nicméně malá. Také není vhodné pro otevřené krby, protože jiskří, což je způsobeno uzavřenými smolnými bublinami. Smrkové dřevo je v porovnání s jinými druhy dřev poměrně cenově výhodné.

Jako palivové dřevo se příliš nedoporučují topol a vrba, protože mají nízkou výhřevnou hodnotu a krátkou dobu hoření. Olše je dobré dřevo na podpal, protože se snadno rozhoří, při topení je ale vhodná pouze v kombinaci s dalšími druhy dřev.

Dříví do krbu - buk a bříza

Za klasické krbové dříví je považováno bukové dřevo, popřípadě bříza. Buk hoří hezkým plamenem a téměř nejiskří. Kromě toho má mimořádně vysokou výhřevnou hodnotu. Při spalování vydává příjemnou vůni, proto se upřednostňuje také pro uzení potravin a při grilování,“ radí odbornice z Hornbachu. Bukové dřevo je žádané, proto se nachází v horní cenové kategorii. Podobně jako buk je oblíbená i bříza, která díky éterickým olejům při hoření příjemně voní a třpytí se modře.

Dřevěné brikety - zpracování pilin a hoblin

Brikety se za velkého tlaku lisují do různých tvarů – cihlovité, kulaté či blokové. Obvykle bývají lisovány z hořlavých materiálů, jako je například uhelný prach nebo biomasa. Dřevěné brikety vznikají při lisování dřeva, menší výlisky se nazývají dřevěné pelety. Méně často se brikety vyrábí také ze zbytků rostlin či starého papíru, které se nicméně smí spalovat pouze v tomu určených schválených zařízeních.

Jak správně topit

Důležité je k topení používat výhradně suché dřevo. Pro skladování je nutné dříví naštípat na polena a vyrovnat do suché a dobře větrané místnosti. V takových podmínkách se nechá schnout až do doby, kdy zbytková vlhkost klesne pod 20 %. Měkké dřevo schne asi 1 rok, tvrdé i 2 až 3 roky. 


Dřevo se spaluje ve žhnoucím lůžku, položené vždy vodorovně k okénku ohniště. Z třísek nestavte stan nebo pyramidu. Pomocí třísek a vhodného příslušenství pro podpal docílíte snadného rozdělání ohně. „Důležité je vytvořit „tah“ – dostatečný přívod vzduchu zaručí hoření dřeva. Pokud je přívod vzduchu malý nebo výrazně omezován, může dřevo začít čoudit. Následkem je pokrytí pohledového okénka sazemi,“ upozorňuje Marcela Bínová a dodává: „Spalování odpadu či nevhodných paliv, jako například lakovaného, lepeného či impregnovaného dřeva, vede k poškození kamen.“

Udržitelnost přírodních zdrojů

Zajímá vás ekologická stránka topení dřevem? Dříví jako palivo se získává z obnovitelných zdrojů. Při těžbě nedochází k surovému kácení lesů, ale získává se šetrnými způsoby v  rámci ekologického lesního hospodaření. Jeho podstatou je pravidelné prořezávání lesů. Tato činnost se uskutečňuje v rozumné míře tak, aby se vytvořil dostatečný prostor pro růst dalších stromů. V mnoha oblastech je jako palivový materiál nabízeno také polomové dřevo, které vzniklo v důsledku přírodních katastrof.

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky