Máslo by mohlo opět zlevnit, na kolik a kdy řekli odborníci

TNBiz, 24.9.2017

Cena másla v Česku stále stoupá. Podle ministerstva zemědělství za to nemohou výrobci, ale spotřebitelé a obchodníci, kteří využívají toho, že másla je málo a tak ženou jeho cenu nahoru. Čtvrtkilová kostka teď stojí dokonce i přes 60 korun, to by se ale podle odborníků mohlo brzy změnit.

Na zlevnění másla čekají snad všichni, zatím ale marně. Cena kostky se vyšplhala i přes šedesát korun. Lidé si dělají zásoby, máslo zákazníci vykupují a prodejci zvyšují ceny. Někteří Češi se pro něj vydávají i za hranice.

"Rozhodně není problém u zemědělců, v České republice za poslední tři roky roste objem ve výrobě mléka od zemědělců, musíme se ptát především bych řekl obchodníků a maloobchodů, to znamená obchodních řetězců, proč je v tento okamžik cena másla taková, jaká je," říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle odborníků by cena másla mohla zase klesnout pod padesát korun. "Myslím, že už do Vánoc nějaký velký pokles očekávat nemůžeme, ten očekávám spíš až po Vánocích a myslím, že ta cena určitě časem vyklesá v nějaké rozumné míře mezi 45 a 50 korunami," řekl předseda zemědělského svazu Martin Pýcha.

Nedostatek másla netrápí jen Čechy. Zvýšila se poptávka ze strany Číny a klesla celosvětová produkce. S rostoucí poptávkou pak podle svazu vyletěla světová cena vzhůru a tím pádem vzrostla i evropská cena.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky