Čisté a zdravé koberce: zbavte koberce skvrn a nečistot

Péče o koberec se vyplatí Jsou z různých materiálů, barev a pokud se jim věnuje pravidelná péče jsou podle odborníků ideální volbou pro alergiky. Řeč je o kobercích. Někdo na ně nedá dopustit, některým zakrývají pouze část podlahy a v jiných domácnostech se objevují jen jako předložky.

Koberce v domácnostech výrazně snižují prašnost, tlumí hluk a zlepšují akustiku. Navíc jsou výbornou tepelnou izolací. Jak udržet koberec čistý a hlavně zdravý? Nutností je pravidelná péče, která se občas neobejde bez čištění. Poradíme vám, aby váš koberec vydržel krásný po co nejdelší dobu.

Vysávání je základ

Koberce je nutné pravidelně čistit a vysávat. V opačném případě hrozí, že se stanou líhništěm pro nejrůznější roztoče. Ve srovnání s dlažbou, linem či dřevem, mají tu výhodu, že se na nich zachytává prach a alergeny. Ty je ale potřeba z koberce dostat. Běžný úklid se proto nesmí podceňovat. Potřeba je minimálně jednou do týdne koberce důkladně vysát. Četnost závisí na tom, zda máte domácího mazlíčka a také na tom, kolik času v dané místnosti trávíte. Odbývat nemůžete ani hůře dostupné prostory, kde se prach nejčastěji usazuje.

Na skvrny platí rychlost

Každá domácnost zažije čas od času nějakou tu nehodu. Ušetřeny často nebývají ani koberce. V boji proti skvrnám je nejdůležitější rychlost. Do hadříku či savého papíru zkuste nasát zbytky tekutiny, která se ještě nestačila do koberce dostat. V žádném případě však skvrnu nerozmazávejte do krajů, raději zkuste flek odstranit houbičkou a čistou vodou. Druhou možností jsou čističe na koberce. Doporučujeme nejprve přípravek vyzkoušet na méně viditelném místě

Mokrá nebo suchá varianta

Čas od času je potřeba dopřát kobercům celkovou očistu. Buď si na ni troufnete sami nebo je možné si pozvat specializované firmy. V prvním případě je k dispozici řada přípravků, které fungují na principu aktivní pěny. Ta rozpouští a odvádí nečistoty, které se po zaschnutí odstraní vysavačem. Vyzkoušet můžete například přípravek Tep, který obsahuje i účinnou látku proti roztočům. Pokud si raději připlatíte za specializovanou firmu budete si moci vybrat ze suché a mokré varianty čištění. Ta mokrá není vhodná pro majitele vlněných, hedvábných nebo perských koberců. Voda je může poničit. Mokrá varianta je sice účinnější, musíte však počítat i s tím, že podlaha zůstane vlhká a minimálně čtyři hodiny nebudete moci pokoj používat. Hned hotovo máte s variantou suchého čištění. To se provádí speciální pěnou a jejím následným odstraněním. Koberec je sice ihned k použití, tato varianta je však o něco dražší.

Jak na skvrny od …

Mastnoty

Na skvrnu položte z obou stran savý papír. Místo znečištění následně několikrát přejeďte rozehřátou žehličkou. Dávejte pozor ať koberec nepropálíte.

Kávy

K čištění používejte vlažnou vodu, rozhodně ne horkou, která by flek hlouběji zapustila do vlákna.

Červeného vína

Místo posypte solí, která pohltí nejen vlhkost, ale i červenou barvu. Ideální je i kapka minerálky. Poté přebytečnou tekutinu osušte papírovou utěrkou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky