Vánoce podle stylu: letos vede minimalismus i přírodní motivy

Stylové |Vánoce Díky vánočním dekoracím si můžeme stylově ozdobit nejen stromeček, ale i byt do posledního detailu. Uvažujete, jak budete dekorovat vánoční stromek v tomto roce? Přinášíme vám inspiraci od české rodinné firmy GLASSOR společně s nejnovějšími trendy. Sladit můžete vše od vchodových dveří, přes dekorativní vázy až po ozdobné věnce. Aby do sebe vše perfektně zapadlo, je nejlepší zvolit jednu ústřední myšlenku a styl – letos si na své přijdou všichni tíhnoucí k přírodě, ale i lidé nadšení z moderního pojetí vánočních svátků. 

Přírodní styl

K bližšímu spojení s přírodou adventní období jenoduše vybízí, i proto se u vánočních dekorací s přírodními motivy setkáváme stále častěji. A začlenit je do interiéru můžete jednoduše i vy. Kombinací větviček a šišek vykouzlíte útulnou atmosféru, kterou letos můžete ještě více podpořit trendy zlatohnědou barvou ozdob. Ta se skvěle doplňuje s bílou, zelenou či petrolejovou. Zmíněné odstíny pomohou dokrelist pocit, jako byste si přinesli kousek zasněžené lesní krajiny až k vám domů. Skvělým detailem může být i použití přírodního provázku k zavěšení baněk namísto klasických kovových háčků nebo dřevěné dekorační bedýnky. Zdobení vánočního stromku přírodními motivy navíc ještě podtrhnou ozdoby ve formě houbiček, sov či ptáčků.

Moderní styl

Průhledné baňky, bílá a černá, minimalismus, tím se vyznačují letošní Vánoce v moderním duchu. To ovšem neznamená, že by taková výzdoba byla chladná a neosobní, naopak. Inspirace vychází z tradic severských států, které si sice potrpí na jednoduchost, ovšem důležité je pro ně současně každý prostor maximálně zútulnit. „Minimalismus a severský styl je jedním z hlavních proudů současného designu, který se jednak navrací k přírodním motivům, na druhou stranu je mile extravagantní. Podkladovou barvou je sněhově bílá, která díky dokonalému zpracování vytváří efekt baněk z porcelánu. S tím skvěle koresponduje i ruční malba nebo precizní lineární minimalistické dekory. Trendem jsou i zdobené transparentní ozdoby,“ vytipovala Kateřina Tichá, majitelka firmy GLASSOR, předního výrobce vánočních ozdob u nás. K doladění pravé moderní severské atmosféry v interiéru patří prvek neopracovaného dřeva, svíčky a pletenina. 

Retro styl

Vánoční svátky ve stylu retro mohou mít různé podoby. Na jedné straně se nám navrací vzpomínky na Vánoce strávené u prarodičů, na straně druhé se setkáváme i s moderním pojetím tohoto stále oblíbeného trendu. Barvičky jako je fuchsiová, výrazně růžová nebo zelená připomínají popartové období 60. let, které se dnes promítá i při zdobení vánočního stromku. Pokud zvolíme takto výrazné ozdoby, je lepší zbytek dekorací pojmout jednoduše a nechat je tak plně vyniknout. Pokud však dáváte raději přednost českému retru ve stylu našich babiček, přijdete si také letos na své. Figurky a postavičky všeho druhu i nablýskané ozdoby jsou jednoduše vánočními stálicemi. Při zdobení je doplňte detaily a stuhami v červené a zlaté barvě. 

Tradiční styl

Období Vánoc je i obdobím tradičních představ, které si s Vánoci spojujeme. Mezi ty časté bezpochyby patří bílé Vánoce nebo čekání dětí na Ježíška u otevřeného okna. I tyto jedinečné maličkosti pak můžeme přenést přímo na stromek prostřednictvím vybraných dekorací. „Mezi tradiční vánoční barvy patří zlatá, která nás letos inspirovala k vytvoření dekorací připomínajících hvězdnou oblohu. Vyznačuje se třpytivými ozdobami doplněných temně modrou luxusní barvou a dekoracemi ve tvaru hvězd. Díky těmto kombinacím je možné v každé domácnosti vytvořit krásný celkový dojem z vánočního stromku i nádhernou štědrovečerní nebo novoroční tabuli,“ popsala Kateřina Tichá jednu z letos nově vytvořených kolekcí firmy GLASSOR. Kromě modré je skvělou tradiční barvou také červená doplněná třpytivými detaily. Celkovou slavnostní atmosféru pak doladíme i díky speciálním baňkám s rovným dnem, které je možně klasicky zavěsit i použít originálně – vyrobit si z nich vázičky na smrkové větvičky. Adventní věnec pak dozdobí modří ptáčky na klipu, díky kterému je lze jednoduše připnout.

•••

O firmě GLASSOR:

GLASSOR s.r.o. je česká rodinná společnost, specializující se na design, výrobu, prodej a export skleněných ozdob a dekorací. Firma byla založena v roce 2002 a svoji výrobou navazuje na tradici českého sklářství sahající až do 13. století. Všechny ozdoby i dekorace jsou vyráběny ručně, vyfouknuty tradiční technikou a pečlivě ručně malovány a zdobeny. Právě tento proces zajišťuje produktům firmy GLASSOR s.r.o. jedinečnost a prémiovou kvalitu.

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry