Sympozium experimentální architektury: světoznámí architekti v Praze

Jana Brožková, 12.10.2017
Dílo architektky Zaha Hadid

26. října 2017 od 9:00 do 19:00 hod.
Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha

Mimořádně silná sestava předních architektů z USA a Evropy se ve čtvrtek 26. října sejde v pražském Kině Světozor na mezinárodním Sympozium experimentální architektury. Sympozium, které je veřejně přístupné, se koná v rámci stejnojmenného bienále a navazuje na výstavy Galerie Jaroslava Fragnera a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. V 9 hodin jej zahájí přednáškou PATRIK SCHUMACHER, lídr Zaha Hadid Architects. Mezi dalšími výraznými architekty, s jejichž přednáškami se české publikum setká vůbec poprvé nebo po dlouhé době, jsou WOLF D. PRIX, spoluzakladatel vídeňského studia Coop Himmelb(l)au, a BEN VAN BERKEL, který vede nizozemský ateliér UNStudio. Posledních 80 vstupenek je možné zakoupit v pokladně Kina Světozor nebo online na http://bit.ly/2hHyRV5.

EXPERIMENTÁLNÍ ARCHITEKTURA je alternativou k většinové výstavbě. Využívá nové technologie a inspiruje se zejména přírodou a mikrosvětem (např. strukturou lastur či krystalů). Nepředstavuje však pouze prototypy či vize, ale rovněž stavby, které se často stávají oblíbenými ikonami vzbuzujícími zájem široké veřejnosti právě svými tvary. Mezi realizacemi nalezneme veřejné stavby jako muzea, galerie, vědecká centra, školy, nádraží, letiště, ale také administrativní budovy či bydlení (stanice dráhy v Innsbrucku, budova přístavní správy v Antverpách, automobilka BMW v Lipsku, ekonomická univerzita ve Vídni, muzeum dopravy v Glasgow, pavilon galerie Serpentine v Londýně atd.).

Ředitel britské kanceláře Zaha Hadid Architects Patrik Schumacher vystoupí s přednáškou The Zaha Hadid Legacy: Past, Present and Future se kterou nás seznámí s duchovním odkazem slavné architektky a současnou tvorbou ateliéru ZHA. Jeho kolega a kurátor výstavy v Galerii Jaroslava Fragnera Jakub Klaška naváže na téma výstavy ZHA: Unbuilt (Nepostaveno) a uvede tvůrčí procesy a principy ovlivňující vznik projektů různých konceptů a typologií. Třetím zástupcem britské kanceláře ZHA na sympoziu bude Shajay Bhooshan , vedoucí výzkumu v Zaha Hadid Architects – CODE, který popíše vývoj nových konstrukcí prostřednictvím počítačového navrhování.

Zakladatel renomované nizozemské kanceláře UNStudio Ben van Berkel představí projekt pro Arnheim – územní studii ústřední části města spolu s návrhem nového vlakového nádraží Arnheim Central. Dalším hostem z Amsterdamu bude hlavní inženýr Filippo Gilardi ze studia MX3D, které vyvíjí most vyráběný technologií 3D tisku.

Architekt Preston Scott Cohen vyučuje na Harvard School of Design a zároveň vede vlastní praxi, se kterou realizoval mnohé významné budovy jako například Muzeum umění v Tel Avivu, budovu Taubman College univerzity v Michiganu, které jsou známé svou geometrickou pestrostí nezakládající se na klasické tektonice. Profesor, teoretik a praktikující architekt David Ruy působící na prestižní SCI-Arc v Los Angeles v Kalifornii přispěje do diskuze filozofickým zamyšlením The Technological Substrata of Fictional Realities.

Moritz Dörstelmann se věnuje výzkumu na Institutu počítačového navrhování ve Stuttgartu, kde se podílí na každoročním experimentálním pavilonu. Vystoupí s přednáškou o vlivu technologií na vizualitu konstrukcí P erformativity and material self-expression. Německý architekt a experimentátor Michael Hansmeyer bude ve svém příspěvku Tools of Imagination prezentovat nutnost uplatňování nových tvůrčích nástrojů v procesu navrhování.

Legenda avantgardní architektury Wolf D. Prix představí specifické přístupy svého studia Coop Himmelb(l)au k projektování budov od 60. letech do současnosti. Na příkladech několika budov popíše různé názory na tvorbu architektury. Kristina Schinegger působí na univerzitě v Innsbrucku a zároveň vede architektonickou kancelář soma architecture ve Vídni, se kterou realizuje experimentální projekty různých měřítek – od výstavních pavilonů po administrativní budovy.

program:

08:00 – 08:45 otevření sálu

08:45 – 09:00 uvítání

09:00 – 10:00 Patrik Schumacher

10:00 – 10:30 Shajay Bhooshan

10:30 – 11:00 Jakub Klaška

11:00 – 12:00 Michael Hansmeyer

12:00 – 13:00 oběd

13:00 – 14:00 Ben van Berkel

14:00 – 15:00 David Ruy

15:00 – 16:00 Preston Scott Cohen

16:00 – 16:30 Filippo Gilardi

16:30 – 17:00 odpolední přestávka

17:00 – 18:00 Wolf D. Prix

18:00 – 18:30 Kristina Schinegger

18:30 – 19:00 Moritz Dörstelmann

19:00 – 19:30 uzavření sálu


Vstupenky k dispozici na pokladně Kina Světozor, Kina SCALA, Kina AERO, Bio OKO, Bio CENTRAL nebo na www.kinosvetozor.cz


Bienále experimentální architektury #3 se koná pod záštitou České komise pro UNESCO

Pořadatel: Galerie Jaroslava Fragnera

Za podpory: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Městská část Praha 1, Nadace české architektury

Partneři EAB: Hlavní město Praha, Penta Investments, Velvyslanectví USA v ČR, Rakouské kulturní fórum, Baumit, Česko-německý fond budoucnosti, Velvyslanectví Nizozemského království, Fedrigoni, CIIRC ČVUT

Ve spolupráci: Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Národní filmový archiv, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze, University of Innsbruck

Partneři Zaha Hadid Architects: Unbuilt : Zaha Hadid Architects, Zaha Hadid Design, Samsung, HMAT.sk, 3Dwiser, VA–render.com

Partneři GJF : HALLA, AED, Archicad, Schüco

Mediální partneři EAB : Artmap, Material Times

Mediální partneři GJF : archiweb.cz, Earch, Era 21, A2, Radio 1, Designmag, DesignCabinet.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba