Téma přepojištěnosti: propočty ukazují, že havarijko přeplácíme

Na havarijním pojištění vozidel a povinném ručení se v České republice ročně vybere bezmála čtyřicet miliard korun. Propočty ukazují, že by to mohlo být alespoň o pět miliard méně.

Podle centrálního registru vozidel je u nás registrováno celkem asi 7,7 mil. automobilů. Z nich má zhruba čtvrtina – tedy 1,9 mil. vozů – sjednáno havarijní pojištění. Na něm se ročně vybere okolo 17 miliard korun. Průměrné pojistné tedy v případě „havarijka“ činí 9 tisíc korun a to při průměrném stáří smluv 4 roky. Oproti tomu průměrné havarijní pojištění sjednané přes Suri činí 6,5 tisíce korun při průměrném stáří havarijního pojištění 1 rok.

Uvážíme-li, že automobil každý rok ztratí na své hodnotě minimálně 10 % ceny, pak platí, že sice první rok je havarijní pojištění naceněno na aktuální hodnotu vozu, avšak v dalších letech, kdy pojišťovny zpravidla ponechávají sjednanou cenu, už dochází k výraznému přeplácení a po zmíněných 4 letech je pojistka předražená o cca 30 %. Tento kvalifikovaný odhad pak podporuje i reálná zkušenost z ročního fungování služby Suri, kdy většina klientů ušetří v rámci aktualizace svého pojištění mezi 20-30 % z původní ceny.

Převedeno na absolutní hodnotu jen na havarijním pojištění Češi ročně zaplatí zbytečně až 30 % ze 17 miliard, při střízlivějším odhadu pak 25 %, tedy 4,25 miliardy Kč!

Zatím jsme se však bavili jen o havarijním pojištění. Vedle toho má však každé vozidlo ze zákona sjednáno povinné ručení. Na něm klienti pojišťovnám ročně zaplatí zhruba 21 miliard korun, a to při průměrné ceně pojistky 2,8 tis. a průměrném stáří pojistné smlouvy 5 let. Na rozdíl od havarijního pojištění v případě povinného ručení pojišťovny často „podstřelují“ své ceny, aby se dostaly k většímu podílu na trhu a tak úspory nejsou tak markantní. Průměrná hodnota povinného ručení sjednaná přes Suri dosahuje 2,7 tis. (opět s ohledem na každoroční automatickou aktualizaci činí průměrné stáří smlouvy 1 rok).

Převedeno do celkových čísel to i tak znamená, že při průměrně úspoře ve výši cca 5 % by motoristé v součtu ušetřili na povinném ručení 1 miliardu korun. To je ovšem jenom jedna stránka věci. Druhou špatnou správou pro motoristy je, že se díky průměrnému stáří pojistky 5 let ve většině pojistek platných na trhu neobjevují dnes běžné asistence, či připojištění. Díky tomu průměrná pojistka povinného ručení v ČR kryje opravdu jen škodu třetích stran a v případě srážky se zvěří, či škody způsobené živlem zůstává poškozený bez nároku na náhradu. Přitom krytí na tato rizika moderní produkty povinného ručení dnes již běžně obsahují. Stejně tak zastaralé pojistky zpravidla poskytují nižší pojistné krytí, než jaké dnes může motorista při zachování výše plateb získat.

•••

O Suri

Online služba Suri vyhledává, porovnává a doporučuje svým zákazníkům nejvýhodnější pojišťovací a finanční produkty na trhu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky