Houbaření může být i nebezpečné, varují lékaři

TNBiz, 17.10.2017

Houbaření může být pořádně nebezpečný koníček. Kromě otravy vám hrozí také úraz, často smrtelný. Jen v oblasti Beskyd zemřeli tři houbaři, poslední v úterý dopoledne.

Osmašedesátiletý muž si vyrazil do lesa na houby, domů už se ale nevrátil. Nedaleko obce Radvanov u Jablunkova se zřítil z asi patnáctimetrového srázu. Záchranáře zavolal jeho kamarád, pro houbaře už ale bylo pozdě.

Houbař podle horské služby nejevil známky života. "Pustili jsme se do resuscitace a postupně jsme v ní všichni pokračovali asi tři čtvrtě hodiny. Poté lékař LZS konstatoval smrt," sdělil zasahující záchranář Jaroslav Pavlica.

Náčelník tamní horské služby upozornil, že za letošní sezónu jde už o třetí oběť houbaření. "Apeluji na všechny milovníky houbaření, aby se nepouštěli do špatně přístupných lokalit a neriskovali zbytečně zdraví a život," prohlásil Radim Pavlica. První dvě oběti utrpěly srdeční selhání.

Po celé republice se ale oběťmi oblíbeného koníčku stalo daleko více lidí. Přibylo také otrav houbami, které naštěstí ve většině případů nebyly smrtelné. Lékaři v případě otravy doporučují vyvolat zvracení či požít živočišné uhlí. I poté byste ale měli vyhledat lékařskou pomoc.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky