Po másle roste i cena domácích vajec, Češi se bojí rizikového dovozu

TNBiz, 18.10.2017

Podle Českomoravské drůbežářské unie byla v loňském roce průměrná spotřebitelská cena za jedno vejce 2,84 koruny, letos je to 3,33 a zdražovat se bude dál. Růst ceny ovlivňuje především stav nosnic a cena vajec v Evropě, ale také případy výskytu salmonely v Polsku nebo výskyt vajec s látkou fipronil.

Podle průzkumu každý Čech průměrně zkonzumuje 255 vajec ročně, podle prognóz by letos měla spotřeba stoupnout na 269 kusů. Češi si však vejce více vybírají a preferují ty z domácích chovů.

Začátkem září totiž Státní veterinární správa nařídila kontrolu všech dovážených vajec ze zemí Evropské unie. V nich se objevil nebezpečný pesticid fipronil, který způsobuje závratě a zvracení. "Fipronil byl nalezen pouze v nakoupených vejcích ze zahraničí. Doporučujeme proto, aby zákazníci dávali přednost českým výrobcům vajec,“ uvedla Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářská unie.

Nejvíc vajec v Čechách stále produkují velkochovy. Od nich ale Češi vajíčka kupují stále méně a dávají přednost menším farmám. Odkud vejce pochází prozrazuje vyražený kód.

"Každé vejce musí být označeno razítkem. První číslice zákazníkovi napoví, odkud vejce pochází. Čím nižší číslice, tím humánnější chov," upozornil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz.

"Pokud zákazník nechce kupovat vajíčka z klecových chovů, měl by se vyhnout těm, která mají jako první v natištěném kódu číslici 3. Ani vejce označená číslem 2 nevznikala za příliš příznivých podmínek. Dvojka značí vejce z halového chovu, kde jsou v obrovské hale, zpravidla bez oken, tisíce slepic na podestýlce. Naopak jednička na začátku značí volný chov, nula ekologický chov."


"Napovědět může i cena, ´nulová´ a ´jedničková´ vejce bývají dražší, vždy je ale v první řadě třeba orientovat se podle kódu,“ doplnil Prokop.

Také upozornil na to, že kvalitu vejce nelze určit barvou žloutku, jak se mylně domnívá většina lidí. Chovatelé totiž do krmiva mohou přidávat barvivo. Kvalitu a chuť vajec podle něj určuje způsob života slepice.

Podívejte se, jak se změnily ceny vajec od roku 2013.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky