Nové topení: vybereme podlahovku, nebo radiátory?

Pokud právě stojíte před klíčovým rozhodnutím, která z možností bude pro dokonalé teplo vašeho domova ta nejlepší, podívejte se s námi na hlavní pro i proti obou řešení.

KONVENČNÍ VYTÁPĚNÍ

Nejznámější a stále nejrozšířenější formou vytápění je ústřední topení s radiátory. Hodí se do všech obytných domů, a to jak do tradičních, tak i těch moderních.

V dnešní době už se navíc nemusíte spoléhat na jejich klasickou podobu mohutného tělesa s masivními žebry nebo topného žebříku. Na trhu je k dostání pestrá paleta nápaditých a originálních tvarů, materiálů i barev, které se mohou stát zajímavým designovým prvkem místnosti, přičemž vlastně vůbec nevypadají jako topná tělesa.

K využití pro vyhřívání celého domu však pouze radiátory nejsou vždy ideální. Vzhledem k tomu, že teplý vzduch v souladu s fyzikálními zákony stoupá nahoru, je důležité si uvědomit, že radiátory zpravidla vyhřívají místnost odshora. Teplotní rozdíl (na podlaze a u stropu) se díky tomu může pohybovat v rozmezí 5 až 8°C. Jinými slovy: zatímco na nohy je nám zima, u stropu může být horko téměř k nevydržení.

Radiátory jsou nicméně ideální pro ložnice, kde si lidé rádi regulují teplo sami a nechtějí plýtvat teplem během dne, kdy tyto místnosti bývají nevyužité. Topná tělesa alespoň v podobě takzvaných žebříků, oceníte také v koupelnách. Odborníci doporučují do koupelen podlahové topení, ale neměla by zde chybět ani již zmíněná koupelnová otopná tělesa pro přechodná období a sušení ručníků.

TEPLO PŘÍMO OD PODLAHY

Podstatně nižší teplotní rozdíly nabízí varianta podlahového vytápění, které vyhřívá místnost odspoda a nevysušuje v ní tolik vzduch. Podlahové topení navíc pracuje zpravidla s nižšími teplotami a šetří místo pro nábytek, který tím pádem nemusí brát v interiéru ohled na trubky a topné těleso.

Při správném návrhu a správně nastavené regulaci, je podlahovka opravdu komfortním a moderním řešením. I tady je ale potřeba vzít v potaz, že reakční doba podlahového topení je poněkud pomalejší. Vytopit místnost bude chvíli trvat, a stejně tak si budete muset malinko počkat, než se zase ochladí. Na rozdíl od radiátorů, u kterých termostatická hlavice dokáže teplo rychle stáhnout, podlahové vytápění si s okamžitým utlumením výkonu neporadí.

Tento fakt může být nežádoucí zejména v prosluněných místnostech s většími okny, které venkovní teplo přirozeně propouštějí. Do dětských pokojů, kde hrozí riziko poranění dětí je nicméně podlahové topení skvělou volbou. Platí to také o předsíních a obývacích pokojích, kde nám většinovou plochu podlahy nezabírá nábytek jako je tomu například v ložnici s velkými postelemi.

KOMBINACE OBOJÍHO?

Jak už bylo naznačeno, vytápět celý dům pouze radiátory nebo podlahovkou, není vždy ideální řešení a zpravidla budete muset přistoupit na nějaké kompromisy.

Prostorný pokoj se zabudovaným topením v podlaze a bez topných těles, se vám může zdát ideální do chvíle, než se vrátíte z lyžování a nebudete si mít na čem usušit promočené věci, nebo si prostě jen rychle zahřát prokřehlé ruce. Jsou to zdánlivě bezvýznamné maličkosti, ale v každodenním životě celé vaší rodiny mohou hrát podstatnou roli.

Optimálním řešením je proto kombinace radiátorů s podlahovým topením. Kombinace je vhodná především pro ty, kteří teprve stavbu domu plánují, chtějí využít výhod obou řešení a zároveň potlačit jejich nedostatky.

Pokud vás ale už teď odrazuje představa složitého technického procesu při kombinaci dvou topných okruhů, stejně tak jako rizika spojená s instalací z jednotlivých komponentů, jsou vaše obavy zcela zbytečné. Na trh přichází dvouokruhová sestava KOMBIMIX společnosti MEIBES poskytující kompaktní řešení v podobě integrace dvou topných okruhů do jednoho celku.

DVA V JEDNOM

Dvouokruhová kompaktní sestava poskytuje v jednom produktu vše, co bylo při kombinaci podlahovky a radiátorů doposud nutné řešit sestavováním z jednotlivých komponentů. Kromě samotné kompaktnosti celého systému, představuje KOMBIMIX mnohem nižší technickou, časovou i finanční náročnost. Minimální nároky si produkt klade rovněž na prostor, což jistě ocení zejména majitelé rodinných domů s malými technickými místnostmi.

Výrobci nezapomněli ani na inteligentní design s krytem, který zaručuje kompaktní izolaci a omezuje možnost neoprávněné manipulace. Kombimix umožňuje nastavení různé teploty a bez problémů si poradí s vyváženou regulací dvou separátních zón.
Systém je vhodný pro plynové kotle, elektrokotle, kotle na tuhá paliva i tepelná čerpadla. Pomocí přídavného okruhu je navíc možné KOMBIMIX rozšířit a propojit s akumulačním zásobníkem.

Výhodou je bezesporu také fakt, že jde o produkt z „jedné kuchyně“, která zaručuje nejen záruku, ale také technickou podporu jednoho dodavatele, který garantuje, že výrobek obsahuje všechny náležité a nezbytné komponenty navržené s ohledem na dané zapojení systému. Díky tomu se také eliminuje riziko nesprávné

instalace. Snižuje se také nebezpečí nesprávné regulace, což bývá především u podlahového vytápění častým důvodem zdravotních komplikací – otoky nohou, bolesti hlavy apod. Viníkem bývají příliš vysoce nastavené teploty již při samotné instalaci.

KOMBIMIX GARANTUJE OPTIMÁLNÍ REGULACI BEZ RIZIKA PŘETOPENÍ.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika