Odpočinek vaší zahrady: uložte zahradu k zimnímu spánku

Jana Brožková, 30.10.2017
Zahrada potřebuje odpočinek O tom, že nadešel pestrobarevný podzim, není pochyb. Skoro ze dne na den můžeme pozorovat, jak se rostliny naší zahrady ubírají k zimnímu odpočinku. Aby byly na jaře zase plny sil, přinášíme několik tipů pro podzimní péči o zahradu.

Trávník

Toužíme-li mít na jaře vitální a sytě prorostlý trávník, pak právě teď je velice vhodné období pro revizi travnatého porostu. Nejvýraznějším znakem podzimu je opadané listí, které však brání trávě přijímat důležité sluneční paprsky, a proto pod nánosem listí zahnívá a prorůstá mechem. Listí je tedy nutné pravidelně odstraňovat buďto foukačem, nebo tradičně hráběmi na listí nejlépe s co nejširším záběrem, jako jsou například hrábě Fiskars Solid XL. Současně už téměř nesečeme. Je nutné zachovat dostatečnou výšku porostu, tzn. minimálně 5 cm, aby byl schopen si udržovat vláhu a nasávat sluneční světlo.

Sklízíme poslední úrodu

V říjnu si ještě můžeme pochutnat na plně zralých švestkách, hroznovém víně, ostružinách či dvakrát plodících malinách. Trháme šípky, sbíráme ořechy. Opatrně češeme také pozdní jablka a hrušky, které při jemné manipulaci a správném uskladnění mohou vydržet až několik měsíců. Pro efektivní a bezpečné česání ovoce ze stromů doporučujeme využít nástroje k tomu určené jako je například česáček na ovoce QuikFit. V tomto období bychom měli také sklidit všechny dýně, aby měly dostatek času proschnout na sluníčku. Jejich slupka tak ztvrdne a dýně pak budou připravené pro dlouhodobější uskladnění. Pozor však na déšť a mrazy, mohly by prosychající dýně poškodit.

Péče o stromy, keře a trvalky

Zatímco spadlé listy z trávníku důkladně odstraňujeme, u trvalek, stromků a keřů nemusíme být s úklidem tak důslední, ba naopak. Spadlé listy mohou mít ochrannou funkci před holomrazy pro pupeny přezimující v půdě, a to zvláště v případech, kdy se nevytváří tolik sněhové pokrývky. Podobné izolační funkce docílíme i například mulčem, rašelinou nebo kůrou. Většinu dřevin či trvalek před zimou prostříháváme od odkvetlých a odumřelých částí rostlin, někdy až dokonce na čtvrtinu původního objemu. Ovšem měli bychom brát na vědomí, že ne všechny rostliny se zastřihávají v podzimním období. Některé lépe snášejí zimní nebo až jarní sestřih, proto je vždy vhodné postupovat podle návodů pro pěstování jednotlivých druhů rostlin.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada