Růst českého stavebnictví zpomaluje, nových bytů se staví stále málo

Jana Brožková, 6.11.2017
České stavebnictví ve třetím čtvrtletí zpomalilo solidní růst z první poloviny roku. Stavební produkce podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) od července do září meziročně vzrostla o 1,2 procenta. V porovnání s předchozím čtvrtletím však došlo k propadu o 2,6 procenta. Stále se nepodařilo narovnat nepoměr mezi poptávkou po novém bydlení a rezidenční výstavbou. Stavebních povolení na byty je pořád málo.

ČSÚ sice ve třetím čtvrtletí eviduje 8316 zahájených bytů, což je meziročně o 19,2 procenta více, ale pokud se na čísla podíváme podrobněji, tak příliš důvodu k optimismu není. Jde totiž o čísla za celou republiku. Například v Praze, která je hlavním trhem a kam se každým rokem přistěhuje více než 10 000 lidí, se za tři měsíce předposledního čtvrtletí roku začalo v bytových domech stavět jen 881 bytů. Z toho navíc 187 bytů připadá na poslední dvě etapy projektu Panorama Kyje od Ekospolu. Za stejnou dobu přitom všichni developeři na pražském trhu prodali 1253 nových bytů. Developerské společnosti tak ani nestačí doplňovat poptávku, která přitom už není tak vysoká, jako v loňském roce a na začátku toho letošního.

Že se situace jen tak rychle nezmění, naznačuje jiná statistika zveřejněná minulý týden. Světová banka ve své pravidelné studii Doing business spočítala, že získat stavební povolení v Česku trvá dlouhých 247 dnů, což Česko řadí na ostudné 165. místo ze 185 hodnocených zemí. Pro zopakování: Česko je z hlediska délky povolování nových staveb 20. nejhorší na světě. Za sebou ho nechala i drtivá většina rozvojových států. A to ještě Světová banka nezohledňuje povolování větších bytových domů – tam už musíme počítat na pětiletky. Na to už by odborníkům ze Světové banky ani nestačily tabulky.

Zlepšení slibuje aktuální novela stavebního zákona, která umožňuje takzvané sloučené stavební řízení. To by mohlo urychlit celý proces o týdny i měsíce. Musí to však chtít i stavební úřady, které budou novou legislativu využívat. Jen ony mohou napravit ostudu Česka ve světě a vrátit ho boje o první příčky žebříčku rychlosti získání stavebního povolení. Pokud budou i nadále vystupovat alibisticky a všechno zdržovat jako nyní, tak se české stavebnictví opět dostane do krize, ze které se v posledních měsících horko těžko vzpamatovává.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba