Za prošlý řidičák hrozí mastná pokuta, nepropadl také vám?

TNBiz, 6.11.2017

S listopadem přibude výrazné množství řidičů, kteří řídí s prošlým oprávněním. V letošním roce skončila platnost rekordnímu počtu řidičských průkazů, skoro polovina lidí si ale doklad nevyměnila. Těmto řidičům hrozí mastná pokuta.

Rok 2007 byl, co se týká vydaných řidičských průkazů, rekordní. Celkem úřady vydaly kolem 765 tisíc nových dokladů, které mají platnost na deset let. Právě nyní tedy končí platnost průkazů velkému množství řidičů. Zatím tak ale učinilo pouze 57 % všech řidičů, upozorňuje portál Idnes.

Nejvytíženějšími měsíci byly podle ministerstva dopravy březen, říjen a listopad. Během následujících týdnů tak přibudou další tisíce řidičů, kterým řidičák projde. Za řízení bez dokladu přitom hrozí pokuta až 2500 korun.

Výměna řidičáku je zcela zdarma, lze k ní přistoupit už 3 měsíce před skončením platnosti. Výroba průkazu pak trvá 20 dní. Lidé si mohou připlatit za expresní vydání do pěti dnů, které stojí 500 korun.

"K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičák," informuje dále ministerstvo.

Zoufat nemusí ani ti, kterým řidičák již prošel. I v tomto případě je výměna zcela zdarma.

Do konce roku ještě podle portálu Idnes zbývá vyměnit 326 tisíc průkazů, počítá se i s těmi, které projdou v následujících měsících. Největší práce během listopadu a prosince čeká úřady v Jihomoravském, Moravskoslezském, Středočeském kraji a v Praze.

Největší výměnu řidičských průkazů zažila Česká republika v letech 2010 až 2013, kdy musely být postupně vyměněny všechny řidičáky vydané mezi lednem 1994 a dubnem 2004 a to kvůli zavedení jednotného evropského formátu řidičských průkazů.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky