Konec realitní bubliny? Trh se musí nadechnout

Většina nemovitostí v České republice je financována hypotékou. Například v Praze to v minulém roce činilo až 60 procent nákupů a ještě vyšší číslo se dá očekávat letos. Kupující k tomu využívali nízké úrokové sazby, což se však s blížícím se koncem roku mění. Většina tuzemských bank mírně zdražila hypotéky a další se k tomuto kroku chystají.

Hypotéky jsou však stále velmi dobře dostupné. Mnohem větší vliv na samotnou regulaci měla spíše výše úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti, která už nějakou dobu platí a trh se s tím musel nějak popasovat,“ tvrdí Martin Fojtík, provozní ředitel společnosti Fincentrum Reality.

Důvodů, proč byl počet sjednaných hypoték letos v září nejnižší za posledních pět let, je několik. „Vliv na to má také skutečnost, že se zmenšilo množství nemovitostí na volném trhu. Navíc kdo chtěl koupit byt v době realitním boomu, tak již učinil,“ doplňuje Martin Fojtík, který tento trend vítá. „Je dobře, pokud se trh na chvíli zpomalí. Aspoň bude mít šanci se trošku nadechnout a přestat bláznit.

Vývoj přestával být zdravý, na pořízení nemovitosti dosáhly i nižší socioekonomické skupiny obyvatel. Spousta lidí správně nevyhodnocuje své finanční možnosti, respektive vývoj svých příjmů v delším časovém horizontu. Často si berou hypotéky, jejichž splácení mají takříkajíc na krev. „V pasti nemožnosti splácet uvízlo a ještě uvízne více lidí. Nezapomínejme také na to, že populačně silné ročníky jsou právě v těchto letech v situaci, kdy začínají zakládat rodinu, a tedy sledují vývoj bydlení v České republice mnohem pozorněji,“ doplnil Fojtík z Fincentra Reality, která se u svých klientů snaží maximálně eliminovat riziko nemožnosti hypotéky splácet.

Náročná hypotéka? S koupí bytu raději počkejte

K tomu využívají expertní dohled mateřské společnosti Fincentrum. „Pokud se klient kvůli hypotéce dostal do ekonomických potíží a naši spolupracující finanční poradci to odhalí, tak většinou navrhujeme nová řešení. Doporučíme jim, ať s koupí bytu raději počkají. Ale existují i jiná řešení, například podívat se po levnější nemovitosti nebo hypotéku řešit v rámci rodinných příslušníků,“ vysvětluje Fojtík, který čeká na trhu s nemovitostmi v následujících měsících také zaměření na nové technologie. „Velkou novinkou by mohlo být použití virtuální reality při prohlídce nového bydlení,“ naznačuje Fojtík.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika