Vánoce podle Čechů, Slováků a Poláků

Jak dopadl vánoční průzkum Každý čtvrtý Čech začíná s nakupováním vánočních dárků koncem léta. Slováci mají radši umělé vánoční stromky a mezi všemi dotazovanými národy jsou to Poláci, kteří se nejpozději dostávají do vánoční nálady. Takové jsou výsledky průzkumu Westwing Home & Living, největšího nákupního klubu s bytovým vybavením a dekoracemi v Evropě.

Češi s přípravami začínají jako první

Vánoce jsou nejdůležitějším svátkem roku pro převážnou většinu respondentů. Češi, Slováci i Poláci shodně odpověděli, že s vánočními přípravami začínají dávno před Štědrým dnem. A jako první – Češi. Až 93 % jich uvedlo, že s vánočními přípravami je nejlépe začít začátkem prosince. Podobný názor má i 83 % Slováků a 81 % Poláků. Velká skupina z nich však přiznala, že některé vánoční dárky a dekorace kupují již v srpnu a září – 26 % Čechů, 19 % Poláků a 15 % Poláků.

Mladí pociťují vánoční náladu již od listopadu

Podle průzkumu provedeného společností Westwing Home & Living většina dotazovaných Čechů, Slováků i Poláků pociťuje vánoční náladu s první adventní nedělí a nebo s příchodem Mikuláše. Výjimkou jsou však mladí lidé. Až 43 % Čechů, 27 % Slováků a 23 % Poláků mladších 25 přiznalo, že je vánoční nálada ovládá již od začátku listopadu. Společně s věkem roste i počet osob, které vánoční náladu pociťují teprve během Štědrého dne nebo krátce před ním. Nejméně takto uvažujících osob je v České republice – pouhých 14 %. Na Slovensku podobně smýšlí 24 % a v Polsku až 30 %.

Vánoční výzdoba doma i venku

Více než polovina respondentů v každém z dotazových národů uvedla, že vánočními dekoracemi zdobí celý dům či byt. Nejvíce si vánoční výzdobu užívají Češi. Více než 60% jich zdobí celý dům či byt a dalších 38 % zdobí stromeček a k tomu přidá ještě několik menších vánočních detailů. Na Slovensku zdobí celý interiér svého domova 56 % respondentů a v Polsku pouze 52 %. Před Vánoci ale nezvelebujeme pouze vnitřek našich domovů – 70 % všech respondentů uvedlo, že vánočními dekoracemi zdobí i balkón, terasu nebo zahradu.

Výsledky průzkumu potvrzují trend, který pozorujeme již delší dobu - Češi rádi nakupují vánoční dekorace a neomezují se pouze na ozdoby na stromeček. Stále častěji kupují i předměty, které jsme ještě nedávno vídali pouze ve výlohách nákupních center, jako například velké svítící soby či lední medvědy” – říká Delia Fischer, zakladatelka a kreativní ředitelka Westwing Home & Living, a jedním dechem dodává „Velké oblibě se těší také voděodolné svítící dekorace a girlandy, což potvrzuje, že stále častěji do vánočního hávu zahalujeme i naše balkóny, terasy a zahrady. ”

A na konec téma, které budí nejvíce emocí: stromeček živý či umělý? Pro 69 % Čechů a 66 % Poláků jedině živý! Překvapením je postoj Slováků – 35 % respondentů uvedlo, že mají radši stromeček umělý a téměř jedné třetině dotázaných na druhu stromečku nezáleží.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky