Nakažených HIV a žloutenkou přibývá, otestovat se dá zdarma

TNBiz, 16.11.2017

V Praze budete mít v následujícím týdnu možnost nechat se zdarma otestovat na HIV a žloutenku typu B a C. Jde o prevenci v rámci Evropského týdne testování. Akce se koná v mnoha evropských státech, v Praze pak v období 20.- 24. listopadu.

Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) se připojila ke světové kampani, která v mnoha státech probíhá od 17. do 24. listopadu. Lidé budou mít možnost nechat se zdarma otestovat. Mohou tak předejít případnému pozdnímu odhalení infekce.

V Praze se budete moci nechat testovat na osmi místech "HSHMP tuto aktivitu velmi vítá a proto se k této aktivitě připojuje a zároveň vyzývá obyvatele Prahy, kteří mají jakékoli pochybnosti, k aktivní účasti na této důležité preventivní akci," uvedl ředitel HSHMP Jan Jarolímek.

Nechat se očkovat mohou všichni, kteří si myslí, že byli vystaveni riziku nákazy. Zejména pak při nechráněném pohlavním styku. Možnosti by měli využít zejména lidé z rizikových skupin. Těmi jsou především osoby poskytující sexuální služby a injekční uživatelé drog.

Podle posledních statistik bylo k 30. září na území hlavního města evidováno 1509 HIV pozitivních lidí. Jen v září pak testy prokázaly přítomnost viru u 8 lidí. Od ledna do září bylo nově zaznamenáno 91 HIV pozitivních. U 149 lidí z celkového počtu nakažených, se projevovaly příznaky onemocnění AIDS.

 

Z dostupných statistik také plyne, že od začátku roku do 10. listopadu letošního roku bylo v Praze hlášeno 39 onemocnění žloutenkou A, 54 žloutenkou B, 41 žloutenkou E a nejvíce bylo onemocnění žloutenkou typu C, kdy celkový počet činil 96 nakažených.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky