Intoxikací z e-cigaret přibývá, jak poznáte, že jde o otravu

TNBiz, 20.11.2017

Zatímco e-cigaretu považují někteří kuřáci za "zdravou" alternativu cigaret, odborníci tuto formu nepovažují za zcela bezpečnou. Problémem totiž stále zůstává škodlivý nikotin, který je obsažen i v e-cigaretách. I když je případů otrav z e-cigaret výrazně méně než otrav z běžných cigaret, případů stále přibývá a lidé tento typ otravy velmi podceňují.

Mezi lety 2012-2016 Centrum pro závislé na tabáku zaznamenalo 91 hlášení na Toxikologickou linku v souvislosti s otravou nebo podezřením na otravu e-cigaretou. Jen výjimečně byla nutná hospitalizace. Potvrdila to docentka Eva Králíková.

Toxikologické informační středisko pak za poslední rok zaznamenalo 15 případů, které se týkaly dotazů na otravu e-cigaretou, jak potvrdila jeho vedoucí Daniela Pelclová. Při celkovém množství 17 tisíc dotazů za rok se zdá tento počet sice jako nepatrný, přesto se počet přiotrávených e-cigaretou zvyšuje.

Podle odborníků zvýšení počtu otrávených plyne ze zvýšení celkového počtu uživatelů e-cigaret. Se zákazem kouření v restauracích a dalších podnicích se k e-cigaretám uchýlila část kuřáků. E-cigarety jsou totiž, na rozdíl od běžných cigaret, ve většině podniků stále povolené. Navíc, si někteří uživatelé stále neuvědomují rizika, spojená s e-cigaretami.

"Souhrnně je škodlivost elektronických cigaret nižší než u zápalných. Kuřák e-cigaret do sebe nedostává tak velké množství rakovinotvorných a dalších vysoce škodlivých látek jako u klasických cigaret. Problémem je nikotin obsažený v e-cigaretách, který vyvolává silnou závislost. Tekutina uvnitř cigarety zvaná liquid ale může být zakoupena i bez nikotinu,“ přiblížil Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice.

 

"Běžné jsou e-cigarety s koncentrací nikotinu 3 mg/ml, tekuté náplně určené do elektronických cigaret obsahují různé koncentrace nikotinu od 6 do 24 mg/ml," uvedla Pelcová. Dále doplnila, že hospitalizace je nutná od 0,2 mg/ kg tělesné hmotnosti. U dítěte může být toxická i dávka 1 ml. Jako smrtící je u dospělého odhadována dávka 40 mg.

Příznaky lehké otravy jsou pálení v ústech, nevolnost, zvracení, závratě, zmatenost, zvýšené slinění, pocení, kašel s vykašláváním, únava, rozrušení, bušení srdce, rychlý puls, třes, zvýšení tlaku následovaný zpomalením pulsu a poklesu tlaku a útlum dýchání. Těžká otrava pak vede ke vzniku arytmií, kómatu, křečím, dále hrozí dechová nebo srdeční zástava.

"Od roku 2012 zemřelo v ČR 5x16 000 lidí v důsledku kouření, každý z nich ztratil v průměru 15 let života, tedy 80 000 předčasných úmrtí s celkovou ztrátou 1 200 000 let," doplnila Králíková statistiku úmrtnosti v důsledku kouření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky