Jak vybrat vánoční stromek

Vánoční stromek je tradičním symbolem Vánoc. Navodí správnou vánoční atmosféru a přináší do domova vůni přírody. Víte, podle čeho vybírat nebo jak ho správně skladovat, aby vydržel až do Vánoc svěží a zelený? Nechte se inspirovat praktickými tipy odborníků z Hornbachu.

Vánoční stromek v takové podobě, jak ho známe dnes, je fenoménem moderní doby. Historii a důvod vzniku vysvětlují různé povídky a vyprávění. Jednou z nich je pověra, že se stromky v minulosti zdobily pro mrtvé, aby až navštíví svět živých, měli co jíst a nasyceni by už nikomu neubližovali. V minulosti se také zdobily venkovní živé stromky pro zvířata, aby měla dostatek potravy v chladných dnech. Proto se původně vánoční stromky zdobily pouze přírodními ozdobami, jako jsou jablka, ořechy, kaštany apod., čímž se oslavovala každoroční úroda. Až v posledních letech se na vánoční stromky dávají elektrické svíčky, barevné řetězy, skleněné baňky anebo sladkosti. 

Výška a druh stromku

Při výběru je důležité zvolit správný druh a velikost. „Zatímco rodiny s dětmi ocení větší stromek, starší lidé naopak raději volí menší vzrůst. Živé stromky v Hornbachu nabízíme v různých velikostech od 130 do 270 cm. Ty umělé dokonce už od 90 cm do 300 cm,“ říká Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach. 

V případě umělého stromku je podstatný především jeho vzhled. U živého stromku má každý druh jiné vlastnosti. Smrk patří mezi nejlevnější stromy, ale brzy opadává. Borovice má dlouhé jehličky, ale její větve nejsou tak husté. Koruna borovice může být velmi řídká, stromek se může naklánět ke straně nebo z jednoho pohledu je holý. Mezi nejkrásnější vánoční stromky patří jedle, jsou neopadavé, symetrické a rovné. 

Proč volit dánskou jedli

Největší zájem je o dánské jedle Nordmann Gold, mají krásný pravidelný tvar a bohaté jehličí, které tolik nepíchá. Jedle jsou odolnější vůči teplotním změnám, proto vydrží déle a v místnosti skoro neopadávají,“ vysvětluje odborník z Hornbachu a dodává: „V porovnání se smrčkem nebo borovicí je ale jedle o něco dražší, 110 - 150 cm vysokou dánskou jedli můžete v Hornbachu pořídit za 299 .“  

 

Jedle NORDMANN Gold® pochází z dánských plantáží. Jsou pěstované v blízkosti fjordů a díky vlhkosti neprosychají. Stromky jsou sytě zelené, husté, krásně rovné a symetrické. Větvoví je pravidelné a husté, jehličí neopadává. Při pěstování nebyly použité žádné chemie zatěžující přírodu. Naopak, lesní plochy jsou cíleně zachovány pro další růst. 

Skladování vánočního stromku

Vánoční stromek lze pořídit i měsíc před Vánocemi, ale musí se skladovat v chladném a tmavším místě. Ideální jsou tedy sklepy nebo garáže. Aby neuschl a zůstal přirozeně zelený, měl by stát ve vodě, která může dosahovat až ke spodním větvičkám. „Vánoční stromek neumisťujte na slunce nebo do blízkosti topení. Až ho budete chtít připravit pro slavnostní chvíle, postavte a připevněte ho do stojanu se zásobníkem vody. Díky nádobě na vodu s ukazatelem maximálního množství vody docílíte toho, že stromek zůstane déle zelený a čerstvý,“ radí Daniel Brychta z Hornbachu. 

Pokud bydlíte v bytě a nevlastníte sklep nebo garáž, pořiďte si stromek až pár dní před Vánocemi. Jestli se bojíte, že vám na nákup stromku ve vánočním shonu nezbude čas, využijte koupi stromku on-line s doručením domů. „V klidu domova můžete koupit vánoční stromek, který vám zároveň doručíme. Odpadne vám starost se složitou přepravou a ušetříte tak čas i námahu,“ doporučuje Daniel Brychta: „Stromky jsou v on-line prodeji už od konce listopadu a za stejnou cenu jako v prodejnách Hornbach, navíc exkluzivně nabídneme dopravu zdarma.“ 

 Likvidace stromu

Pokud je to možné, neumisťujte vánoční stromek na koberec, usnadníte si tak úklid spojený s jeho manipulací. Pokud nemáte jinou možnost, než ho postavit na koberec, dejte pod něj alespoň plastovou podložku, deku případně vánoční papír. Úklid tak bude snadnější. Ze stromku sundejte všechny ozdoby a svíčky. Následně stromek obalte do igelitu, starého prostěradla nebo něčeho podobného, abyste při přenášení nadělali co nejmenší nepořádek.

Pokud máte kamna nebo krb, můžete stromek nasekat na menší části a zatopit s ním. Ve městech je většinou možné stromek odložit vedle kontejnerů nebo popelnic a úklidová služba si s jeho odvozem a likvidací poradí. Anebo můžete živý stromek odvést do sběrného dvora, kompostárny anebo spalovny. Použité vánoční stromky by neměly sloužit zvířatům jako potrava. Kromě nebezpečí poranění zvířat v důsledku zapomenutých ozdob a háčků jsou tyto stromky také přeschlé a pro zvířata nepoživatelné.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky