Pozor na pesticidy v jablkách, dostala se k nám z Polska

TNBiz, 30.11.2017

Do Česka se dostala jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu chlorpyrifos. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala velkoobchodního prodejce, ten ale další pohyb nevyhovující potraviny nedokázal doložit, mohou tak být i na vašem stole.

Kontrola SZPI zjistila, že se na náš trh dostalo přes 1,5 tuny jablek, které obsahují výrazně větší množství pesticidu chlorpyrifos. Jedná se o jablka odrůdy Prince z Polska. "Inspekce zkoumaný vzorek odebrala ve velkoobchodní provozovně big.fresh.fruit s.r.o.," přiblížil mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.

Koncentrace pesticidu v nevyhovujících potravinách byla výrazně větší, než povoluje zákon. "Právní předpisy stanovují maximální limit pesticidu chlorpyrifos na 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg), laboratorní rozbor ale potvrdil šestkrát vyšší koncentraci v množství 0,066 mg/kg," potvrdil Pospíchal.

Dodavatelem jablek je podle SZPI polská společnost P.H.U. Tompol Rafal. Další pohyb na českém trhu je ale nejasný. "Z předložených dokladů nebyla kontrolovaná osoba schopna doložit a identifikovat další pohyb nevyhovující potraviny v tržní síti ČR," doplnil Pospíchal.

Je tak možné, že jsou nevyhovující jablka i na vašem stole. Kvůli tomu bylo zjištění notifikováno v evropském systému rychlého varování RASSF. S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Chlorpyrifos je insekticid, který se používá k ošetření napadených listů. Podle amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí je pro člověka toxický.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky