Maso jíme více než dříve, čtvrtinu potravin ale vyhodíme

Rubrika: Tipy a triky
Mediafax (Mediafax), 30.11.2017

Každý Čech ročně spotřebuje téměř 800 kilogramů potravin. Proti předešlým letem kupují lidé více maso, mléčné výrobky, ale i ovoce a zeleninu. Vyplývá to z údajů statistiků, podle nichž je to i kvůli většímu zájmu o zdravý životní styl. Klesá spotřeba mouky a sádla.

Zhruba 786 kilo jídla - tolik spotřebuje každý Čech během jednoho roku. Jenže skoro čtvrtinu z toho zase vyhodíme. Je to odpad, jako jsou slupky, kelímky nebo prošlé potraviny, které jsme nestihli sníst. Podle statistiků ale stále víc preferujeme zdravější skladbu jídla.

Mléka se v Česku vyrobí více, než se ho spotřebuje, a tak ho vyvážíme do zahraničí. Extrémní zájem byl prý v loňském roce o tvarohy. "Lidé si začínají sami dělat pomazánky a věří sami sobě v tom, že tam skutečně mají mléčný výrobek," vysvětlil Jiří Hrbek, ředitel statistického odboru zemědělství, lesnictví a životního prostředí.

Naopak ve výrobě másla nejsme tolik soběstační jako v předchozích letech. Loni se ho vyrobilo více než 50 tisíc tun.

Oproti předchozím rokům ale žijí Češi daleko zdravěji. Za loňský rok dospělý jedinec dokázal spořádat téměř sto padesát kilo ovoce a zeleniny. Častěji se lidé vrací od exotického ovoce k tomu našemu, třeba jablkům. Za loňský rok se jich vypěstovalo více než 200 tisíc tun a zahrádkáři jich sklidili téměř sto tun.

Statistiky ukazují, že masa jíme o polovinu víc než dříve a nejoblíbenější je to kuřecí. Například v roce 1950 průměrný Čech zkonzumoval padesát kilogramů masa. Loni už osmdesát. "Chov jakýchkoli zvířat byl v minulosti dražší záležitostí a komplikovanější," doplnil Hrbek možný důvod.

Oproti předchozím rokům také více nakupujeme housky a rohlíky. Spotřeba chleba se velmi snížila. Dobrou zprávou ale je, že během loňského roku daleko méně končil v koši. Podle statistiků to je díky dostupnosti menších balení.

A zájem o zdravější potraviny dokládá i to, že se lidé více zajímají o složení potravin. A na závěr ještě perlička, loni jsme spotřebovali nejvíc rýže v historii. Statistici spočítali, že to bylo 6,5 kilogramu na osobu.

Názory na článek  Maso jíme více než dříve, čtvrtinu potravin ale vyhodíme
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Tipy a triky