Praktické tipy pro moderní vytápění domu i bytu: účelně i designově

Podlahové konvektory - minimalistické řešení

Doba litinových článkových radiátorů coby jediné volby otopného tělesa je již dávno za námi. Dnešní nabídka otopných těles je mnohem rozmanitější, mají nápaditý design a především jsou úspornější. „Pokud se aktuálně rozhodujete, jaký způsob vytápění zvolit pro svůj dům či byt, nabízí se konzervativní řešení v podobně klasického radiátoru. Jestliže hledáte spíše minimalistické řešení, vsaďte na podlahové konvektory. Chybu neuděláte ani kombinací obou řešení. Během rozhodování berte v potaz také tepelné potřeby jednotlivých místností. Přece jen, jinou teplotu budete vyžadovat v koupelně a jinou v ložnici, obýváku nebo dětském pokoji,“ shrnuje Kateřina Knihová ze společnosti KORADO, která je předním českým výrobcem otopných těles.

Radiátor: osvědčená klasika v moderním provedení a zajímavém designu

Radiátory mají mnoho předností, které jim nelze ubrat. Díky technickému vývoji jsou velmi elegantním řešením vytápění domu s výborným poměrem cena/výkon. Neplní tak jen funkci vytápění, ale stávají se také přirozeným a estetickým doplňkem v interiérech moderního domu či bytu.

Novodobá desková otopná tělesa jsou lehčí, energeticky méně náročná a navíc dostupná v mnoha variantách. Jejich tělo je v porovnání se starými článkovými radiátory mnohem užší. Kromě toho, že zabírají méně prostoru, obsahují i menší množství vody. Díky tomu dokáží pružněji reagovat na změny teplot v interiéru a nedochází tak ke zbytečnému plýtvání drahé energie,“ vysvětluje Kateřina Knihová ze společnosti KORADO.

Upozorňuje také na stylový design, kterým se desková tělesa pyšní. Například modely RADIK nabízejí nejrůznější provedení čelních desek. Vybírat je možné mezi standardně profilovanou deskou, hladkou deskou PLAN nebo hladkou deskou s jemnými horizontálními prolisy zvanou LINE. Všechny tyto varianty jsou k dostání v různých barvách nebo dokonce i s vlastním grafickým motivem či fotkou. Získáte tak jedinečný a originální design topného tělesa, který esteticky příjemně doladí vaší místnost. Vlastní motiv na čelní desce je možné objednat .

Konvektory: skrytý zdroj vytápění, který umí i chladit

Další variantou vytápění jsou podlahové konvektory. Obvykle se používají v místnostech s francouzskými okny, prosklenými stěnami a všude tam, kde lidé nechtějí, aby bylo vidět klasické topení - ať už z estetických nebo jiných důvodů. Nejčastěji se instalují podlahové konvektory KORAFLEX. Oblíbená je také výkonnější verze s ventilátorem KORAFLEX FV.

„Konvektory jsou plnohodnotným zdrojem tepla, mají vysokou účinnost, ekonomický provoz i nízkou spotřebu energie. Zajistí dokonalou tepelnou pohodu v místech s vyššími tepelnými ztrátami, jako jsou francouzská okna či vstup na balkon. Podlahové konvektory s ventilátorem navíc oceníte i v létě, protože vedle vytápění zvládnou místnost také příjemně ochladit , přibližuje Kateřina Knihová ze společnosti KORADO.

Když se nemůžete rozhodnout

Skryté topení v podobě konvektoru oceníte především tam, kde chcete ušetřit prostor a ponechat interiéru ničím nerušený vzhled. Hodí se především k proskleným plochám, u kterých vytvoří přirozenou bariéru a vám nebude do bytu proudit chlad. Deskový nebo koupelnový radiátor zase využijete pro vytápění, či dotápění, například v ložnici, dětském pokoji či koupelně. Je potřeba se jen rozhodnout, jaké klima ve které části domu preferujete a dobře plánovat. S výpočtem a potřebným výkonem správného topného tělesa vám nejlépe pomůže zkušený projektant.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky