Pacienty čekají velké změny: nižší doplatky za léky a zákaz plomb

TNBiz, 10.12.2017

Na pacienty od příštího roku čeká řada příjemných změn. Kromě navýšení plateb za státní pojištěnce a snížení limitů na léky, což pomůže zejména rodinám s dětmi a seniorům, se například do seznamu zdravotních výkonů dostává dlouho očekávaná domácí paliativní péče, která umožní více lidem dožít v domácím prostředí.

V příštím roce vstoupí v platnost několik novel zákonů, které budou mít příznivý dopad na pacienty v podobě zvýšení komfortu a kvality poskytované zdravotní péče. Tady jsou některé z nich:

Navýšení pojistného za státní pojištěnce

Od nového roku dojde k valorizaci plateb za státní pojištěnce, což umožní v roce 2018 zvýšit platy a mzdy ve zdravotnictví o 10 procent. Platby za státní pojištěnce se navýší o 49 korun, tedy z 920 korun v roce 2017 na 969 korun pro rok 2018.

Snížení limitů doplatků na léky pro děti a seniory

Dětem do 18 let a osobám od 65 let se sníží roční limit doplatků na léky z 2500 korun na 1000 korun. U seniorů nad 70 let pak bude maximální limit doplatků snížen na 500 korun.

Ministerstvo zdravotnictví novelou reagovalo na stížnosti seniorů, kteří si často nemohou dovolit doplácet za léky, které přitom nutně potřebují. Pokud výše doplatku překročí stanovenou hranici, peníze klientům pojišťovna vrátí automaticky složenkou nebo na účet.

Zároveň se rozšíří nárok pojištěnců o některé druhy očkování hrazeného z veřejného zdravotního pojištění. Například očkování proti lidskému papilomaviru nebude jen pro dívky, ale i pro chlapce (od 13 do 14 let věku).

Zavedení domácí paliativní péče

Od roku 2018 bude do seznamu zdravotních výkonů nově zařazena domácí paliativní péče. Tato změna umožní více lidem dožít v domácím prostředí. Paliativní péče se týká pacientů, kteří ukončili aktivní léčbu a lékaři už nepředpokládají, že by mohli žít déle než půl roku. Snaží se jim co nejvíce zkvalitnit zbytek života.

Částečný zákaz amalgámových plomb

Během příštího roku začne v Česku platit zákaz používání amalgámových plomb u těhotných žen a dětí do šestnácti let. Evropská komise je totiž označila za jedovaté. Z veřejného zdravotnictví bude těmto lidem hrazena zubní péče, která je pro pacienty bezpečnější. V budoucnu by mohl zákaz užívání amalgámu platit pro všechny.

Zavedení e-receptů

Od 1. ledna budou mít lékaři povinnost používat elektronické recepty, které se budou ukládat na Centrální úložiště elektronických receptů. Poté, co doktor recept předepíše, pošle vám jakési potvrzení. Na něm bude čárový kód, ale také další informace, na kterých se domluvíte s lékařem. Můžete si určit, jestli uvidíte vše, co doposud - název léku, dávkování, další údaje o léku - nebo jen kód a základní informace.

Zároveň si můžete vybrat, jakou formou vám potvrzení přijde. Tady máte čtyři možnosti - email, aplikace v mobilu nebo tabletu, SMS zpráva, nebo klasická papírová průvodka. V lékárně pak unikátní kód načtou, a pokud eRecept najdou v úložišti, vydají vám lék. I to se pak zapíše do centrální databáze.

Papírové recepty se budou moci nadále využívat, ale už jen ve výjimečných případech - například když spadne internet, bude výpadek elektrického proudu nebo lékař bude předepisovat recept při návštěvě u pacienta doma.

Profesní lékařské organizace ale nejsou z eReceptů nadšeny. Uvádějí, že kvůli nim zavřou své ordinace desítky lékařů a kvůli přetíženosti těch ostatních budou mít pacienti problém se k jinému doktorovi dostat. Těm, kteří od nového roku nepřejdou z papírových na tzv. eRecepty, hrozí vysoká pokuta až do výše dvou milionů korun



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky