Central G.: V Praze se letos prodají nové byty za 30 miliard. Jejich počet ale po 7 letech růstu poprvé klesne

 

V Praze se letos prodají nové byty za 30 miliard korun. Podobně jako loni. Počet prodaných bytů přitom klesne o téměř 20 procent na 5500. Odhaduje to společnost Central Group na základě prodejů z posledních měsíců. Nedostatek bytů v nabídce pražských developerů se tak letos výrazně projeví. Přes ekonomickou konjunkturu prodej bytů klesne, po sedmi letech stabilního růstu. Průměrná cena jednoho nového pražského bytu však výrazně vzroste, a to zhruba o 15 procent. Důvodem je nedostatečná nabídka, která v kombinaci s levnými hypotékami žene ceny nahoru.     

Celkový počet prodaných bytů v Praze se letos propadne podle všeho na hodnotu 5500, tedy meziročně o pětinu. Přitom při zdravém stavu prodeje by měly prodeje v Praze atakovat hranici 7000. „Vzhledem k razantnímu zvýšení cen o zhruba 40 procent za poslední dva roky se velká část z nabízených bytů dostala mimo příjmové možnosti běžných domácností. Reálně dostupná nabídka pro střední třídu v Praze se tak nyní pohybuje jen kolem pětistovky bytů, a to je zcela nedostatečné,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. 

 

Podle odhadů Central Group dosáhne letos celková hodnota prodaných nových bytů v Praze necelých 30 miliard korun. Oproti loňskému rekordnímu roku tak dojde k poklesu o přibližně 5 procent, nicméně průměrná cena jednoho prodaného bytu vzroste přibližně o 700 tisíc korun.

 

Trh pražských novostaveb byl letos totiž výrazně ovlivněn hned několika faktory. Ve větší míře se do prodeje dostaly menší luxusnější projekty v centru města a naopak se snížil počet projektů na periferii. Především ale umělé omezení nabídky vyhnalo ceny nahoru. „Tento nestandardní realitní koktejl způsobil, že přestože se prodá v Praze o pětinu méně bytů, hodnota všech prodaných bytů v pražských novostavbách bude jen nepatrně nižší, než vloni,“ doplnila Tomášková.

Pokud by byl pražský realitní trh zdravý, odůvodnitelný cenový nárůst, reflektující vyšší ceny pozemků, stavebních prací a zpřísňování norem, by činil asi 15 procent. Kvůli paralyzovanému povolování nových staveb jsou však ceny bytů v Praze o čtvrtinu vyšší, než by mohly být.     

Největší bolestí české ekonomiky je doba potřebná k vyřízení stavebního povolení je. Opětovně to potvrdil žebříček Doing Business zpracovávaný Světovou bankou, který Českou republiku v tomto ukazateli zařadil až na 127. místo, tedy hluboko za všemi vyspělými ekonomikami.     

Velkou výhodu tedy mají velké firmy v čele s Central Group, které současně pracují na přípravě řady projektů. Jestliže se u některého z nich prodlouží vydání potřebných povolení, jsou obvykle schopny nabídnout projekt jiný. Nic to ale nemění na skutečnosti, že náklady na takový projekt přímo úměrně rostou s délkou povolovacího procesu. „Povolování běžného bytového domu se aktuálně prodloužilo z osmi na deset let. Vlastní realizace nám z toho zabere v průměru jen 1,5 roku. Náklady na údržbu pozemku tak rapidně rostou, což se spolu s rostoucími cenami stavebních prací, zvyšující se prodejní cenou pozemků a přísnějšími normami samozřejmě nějak musí projevit v konečných cenách,“ uzavřela Tomášková. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality