Čtyři byty z deseti letos kupují investoři

Jana Brožková, 14.12.2017
Podíl investorů na prodejích nových bytů v Praze neustále roste. Zatímco ještě před dvěma roky se na investici prodala zhruba pětina bytů, nyní už je to 40 procent. Vyplývá to z podrobného průzkumu, který EKOSPOL udělal mezi čtyřmi stovkami svých klientů, kterým v letošním roce předal nový byt.

Proč si lidé pořizují byt?

Výsledky průzkumu nás příliš nepřekvapily. Lidé si totiž stále častěji uvědomují, že byt je lepší investice než nechat peníze ležet v bance. Výnosy z realitních investic jsou totiž při současných rostoucích cenách bytů mnohonásobně vyšší, než u jiného typu investic,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU.

Dotazovaní odpovídali také na důvod pořízení investičního bytu. Nadpoloviční většina ho chce dále pronajímat třetím osobám. Významná část investorů však nový byt kupuje pro své děti, a to klidně i úplně malé. Počítá totiž s tím, že byt jejich potomci využijí až v budoucnu, když se osamostatní. Do té doby hodlají pořízený byt pronajímat.

 EKOSPOL dlouhodobě eviduje tři typy investorů. Jednak jsou to soukromé osoby s větším množstvím peněz, které si kupují desítky bytů najednou. Často jsou to úspěšní podnikatelé, kteří takhle investují opakovaně a dlouhodobě. Druhou skupinou jsou drobní investoři, kteří mají k dispozici několik milionů korun a místo uložení v bance s takřka nulovým výnosem za ně koupí jeden či pár bytů. „Poslední jsou lidé, kteří v poslední době využívali levných hypoték. Se zpřísňujícími se podmínkami pro získání hypotečního úvěru však bude tohoto typu investorů postupně ubývat,“ odhaduje Korec.

I při současných rostoucích cenách bytů lze investovat dobře a s přiměřeným výnosem. „Je nutné řídit se takzvaným Korcovým pravidlem. To říká, že cena bytu nesmí přesahovat dvacetinásobek ročního nájmu. Jen koupě takového bytu se opravdu vyplatí,“ radí Korec



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality