Jak si poradit s izolací fasády?

Jana Nováková, 18.12.2017

 

Izolace fasády je výhodná nejen v případě starých domů, ale její výhody jsou nezpochybnitelné i v případě novostaveb. Kvalitní izolace dokáže snížit tepelnou ztrátu budovy až o 40 procent. Předpokladem takového výsledku je ale dobře odvedená práce. Montáž izolace má totiž důležité nuance, které pokud dodržíte, tepelnou ztrátu výrazně omezíte.

Výběr vhodné izolace je jen první krok k úspěchu. Zárukou kvality je však bezpodmínečně správná montáž. Odborníci z Hornbachu připravili návod, jak na to. K montáži budete potřebovat izolační desky, lepící stěrku, armovací tkaninu, omítkové nebo soklové profily, univerzální podklad a těsnící pásku. Všechen potřebný materiál včetně nářadí najdete v projektových marketech Hornbach.

Příprava podkladu

„V první řadě musíte zajistit rovný, suchý a nosný podklad. Odstraňte uvolněné části podkladu, na který chcete izolaci montovat. Před samotnou montáží zakryjte okenní parapety izolačními páskami. Nerovnosti do 10 mm zahlaďte lepící stěrkou, ty větší opravte nanesením omítky. Písčité podklady upravte penetračním nátěrem. Dutá místa očistěte a vyplňte omítkou,“ radí Richard Klička, odborník z oddělení Stavby v projektových marketů Hornbach. Novostavby jsou většinou zhotovené tak, že se na ně dá izolace upevnit bez rozsáhlejších přípravy.

 

Před samotnou montáží izolačních desek je nutné upevnit soklové profily na stěnu. Před jejich upevněním si nejdřív určete průběh profilů, přeneste je na stěnu. Při větších vzdálenostech použijte hadicovou vodováhu. Soklové profily upevněte v závislosti od tloušťky desek. Na každém metru použijte tři upevňovací hmoždinky.

 

Namíchání lepidla a jeho nanesení

V nádobě na maltu namíchejte v dostatečném množství lepicí stěrku. Až vznikne homogenní hmota, naneste stěrku po obvodě izolačních desek a do několika bodů uprostřed. „Lepidlo by mělo po přilepení desky pokrýt 40 % podkladu. Montáž desek začněte v libovolném rohu domu,“ vysvětluje Richard Klička z Hornbachu a dodává, „izolační desky pokládejte vždy s přesahem, aby vzdálenost mezi svislými spárami byla 25 cm.“ V oblasti oken a dveří uspořádejte desky tak, aby se v rozích nevytvářely žádné spáry. V opačném případě můžou po čase vytvořit praskliny. Desky na požadované délky upravíte pomocí ruční pily.

 

„Na izolační desky naneste vrstvu lepicí hmoty o síle asi 4 mm a rozetřete ji ozubeným hladítkem. Do čerstvého lepidla vtlačte ve svislých pásech pomocí hladítka armovací síťkou. Jednotlivé pásy musí 10 cm vzájemně přesahovat,“ říká odborník z Hornbachu. Hmotu rozetřete fasádní špachtlí, síťka musí být uložena do čerstvé vrstvy lepidla po celé ploše.

 

Okolí oken a dveří

„V rozích oken a dveří uložte diagonální výztuž z armovací síťoviny o rozměrech asi 20 x 30 cm. Jednotlivé pruhy síťoviny musí těsně přiléhat k rohům otvorů,“ doporučuje Richard Klička z Hornbachu. Pro vytvoření svislých a nárazuvzdorných hran budovy zapusťte rohové lišty či rohové úhelníky do armovací stěrky. A vyrovnejte je. Při následném armování celé plochy umístěte síťovinu tak, aby přesahovala rohové úhelníky o 10 cm. Před armováním utěsněte spoje u okenních parapetů, spáry zakryjte komprimovanou těsnící páskou. Učiňte tak i v oblasti spojů desek. Úzké spáry vyplňte montážní pěnou.

 

Nanesení vrchní omítky

Po zaschnutí armovací vrstvy, což trvá minimálně tři dny, naneste na fasádu penetrační nátěr. Následně můžete nanášet vrchní omítku podle pokynů výrobce. V závislosti na požadovaném povrchu a druhu omítky ji upravte pomocí hladítka.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba