Vánoce zvyšují zátěž na životní prostředí, prodej baterií v prosinci roste o 40 %

Prodejci registrují v prosinci 40% nárůst poptávky po bateriích a akumulátorech oproti zbytku roku. Nejvíce jsou pořizovány do hraček, notebooků, dálkových ovladačů a meteostanic. Právě větší prodej baterií v předvánočním období přináší intenzivní zátěž na životní prostředí. Akumulátory totiž obsahují vzácné kovy i zdraví nebezpečné látky, jejich zvýšená produkce a nevhodná likvidace tak ohrožuje přírodu.

Období vánočních svátků a s ním spojené nákupy dárků jsou dle prodejců nejvýznamnějším obdobím celého roku, co se týká množství elektrozařízení uvedených na trh. S tím souvisí i nárůst prodeje baterií a akumulátorů pro dané přístroje. „V prosinci roste poptávka po bateriích do notebooků o 40 až 50 % oproti prodejům v letních měsících. Před Vánoci registrujeme i častější zájem o nákup spotřebních baterií,“ uvádí Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem baterií a akumulátorů na českém trhu.

Zvýšenou poptávku po bateriích registruje i největší tuzemský e-shop Alza.cz. Spotřební baterie se nejvíce prodávají v prvním a čtvrtém čtvrtletí kalendářního roku. Nárůst oproti ostatním čtvrtletím je v tomto období až 40%,“ potvrdila trend Patricie Šedivá, tisková mluvčí největšího českého internetového obchodu Alza.cz. „V předvánočním období zaznamenáváme největší zájem o produkty na baterie v segmentu hračky. Následně v prvním kvartálu roste poptávka po bateriích pro již zakoupené nebo obdržené dárky, nejčastěji jde o ovladače, hračky, meteostanice, váhy a podobně,“ upřesnila Šedivá.

Odborníci varují, že produkce baterií do elektroniky dlouhodobě narůstá, a to v závislosti na častějším využívání těchto přístrojů v každodenním životě. Podle statistik skupiny REMA, jež zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení, se v loňském roce zvýšil počet baterií a akumulátorů uvedených na trh o bezmála 10 %. Narůstající produkce baterií i jejich zvýšený prodej v období Vánoc však výrazně zatěžuje životní prostředí. Baterie a akumulátory totiž obsahují mnoho vzácných a recyklovatelných kovů, jako je zinek, železo, mangan nebo nikl. Některé z obsažených látek – zejména rtuť, olovo a kadmium – jsou zároveň nebezpečné pro zdraví člověka.

„Je důležité, aby lidé pořízené elektrozařízení a k němu přiložené nebo v něm obsažené baterie následně odevzdávali k ekologické recyklaci a zpracování. Jejich nesprávná či zcela chybějící recyklace vede ke zbytečnému negativnímu dopadu a zatěžování životního prostředí, ohrožení zdraví občanů a v neposlední řadě i k plýtvání vzácných přírodních zdrojů,“ zdůrazňuje důležitost recyklace David Vandrovec, ředitel skupiny REMA. A doplňuje, že právě období vánočních svátků je nejnáročnější na sběr vysloužilých elektrozařízení, zejména pak starých baterií a akumulátorů. „V období Vánoc registrujeme dlouhodobě až dvojnásobné množství uvedených přenosných baterií a akumulátorů na trh. Jedná se zejména o baterie a akumulátory pro mobilní telefony, tablety, meteostanice, dálkové ovladače, počítačové myši nebo klávesnice,“ uzavírá Vandrovec.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika