4 tipy, jak zabezpečit dům během Vánoc

„Řada zlodějů páchajících krádeže během vánočního období nepatří mezi typické profesionály, ale jsou to většinou amatéři, kteří chtějí rychle získat předměty, jako je elektronika, šperky, hotovost a nejrůznější hi-tech hračky. Spoléhají na sváteční období, kdy lidé hojně nakupují a doma toho mívají více než v jinou část roku. Zlodějům nahrává i fakt, že jsou lidé během svátků velmi neopatrní a nepozorní,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností firmy Next, a přináší několik tipů, jak chránit svůj domov.

Buďte diskrétní při likvidaci balíků

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak nalákat zloděje, aby zjistili, co jste si pod stromeček nadělili, jsou prázdné krabice po dárcích ve vaší popelnici. Stačí jeden pohled a přesně vědí, co máte doma. Pokud jste si pořídili například nový televizor nebo počítač a zbavujete se obalů, rozdělte krabice na malé kusy a teprve pak vyhoďte.

Minimalizujte viditelnost z ulice

Další chybou, kterou majitelé domů dělají, je že své dárky vystaví pod vánočním stromkem, který stojí přímo pod okny. To je často vidět z ulice a potenciální zloději se nemusejí ani moc namáhat.

Rozsviťte dům i jeho okolí

Chytrým krokem je instalovat venkovní světla napojená na detektor pohybu, který se spustí kdykoli, když někdo přistupuje v noci k domu. Můžete také nastavit časovač vnitřních světel, pokud budete delší dobu mimo dům. Je to dobrý odstrašující prostředek.

Pozor na sociální sítě

Pokud se chystáte kolem svátků někam cestovat, opatrně s tím, kolik informací zveřejníte na svých sociálních účtech. Například veřejné příspěvky typu "pozdravy všem doma, vrátíme se příští týden" jsou pro zloděje dobrý tipem. Nikdy nezveřejňujte, kdy odjíždíte a kdy se vracíte.

Rada na závěr

To, že jsou Vánoce mimo jiné svátky dobrých skutků, bohužel neznamená, že se tím všichni budou řídit a chovat se stejně dobře a poctivě. Pamatujte proto na kvalitní zabezpečení svého bytu či domu. Obecně platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky