Stavba dálnice D1 se zastaví. Auta musí ustoupit zvířatům.

TNBiz, 18.1.2018

Stavba posledního úseku D1 kolem Přerova se musí zastavit. Soud totiž vyhověl žádosti o odklad, kterou podali ekologové. Žalobou napadli udělení výjimek z ochrany dvaceti šesti zvláště chráněných živočichů.

Křeček polní, skokan štíhlý, rákosník velký nebo netopýr. Kvůli těmto chráněných druhům se zatím dé jednička kolem Přerova stavět nebude.

Ekologové totiž uspěli u olomouckého krajského soudu. Podle jeho mluvčího jde o specifický případ, kdy je ochrana přírody a krajiny veřejným zájmem.

Pokud by se stavba neodložila, mohli by v přírodě v místě, kudy má dálnice vést, vzniknout změny, které by už nešlo vrátit. Soud má teď 90 dní na to, aby rozhodl o samotné žalobě.

Soudní tahanice s ekology můžou ale trvat dlouhé roky podobně, jako při stavbě dálnice D49, kde se podobný problém řeší už od roku 2014.

Nedávno se navíc přidali i archeologové, kteří chtějí dalšího půl roku na zkoumání lokality u Přerova. Na záchranný průzkum dostali původně rok a v březnu by měli lokalitu přenechat stavební technice. Hlavně přerovská část Předmostí ale, podle nich, potvrdila svou pověst významného naleziště.

Kdy řidiči poprvé projedou celou trasu dálnice z Prahy až do Ostravy, tedy není zatím vůbec jasné.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy