Ceny jablek jsou rekordní, jejich nedostatek trapí celou Evropu

TNBiz, 14.3.2018

Ceny jablek rostou do závratných výšek. Kvůli loňské neúrodě, která postihla téměř celou Evropu, je jich málo. A tak cena tohoto v Česku snad nejoblíbenějšího ovoce zřejmě ještě poroste. Každý Čech sní v průměru za rok čtyřiadvacet kilogramů jablek. Letos to bude kvůli jejich vysoké ceně podstatně méně.

Cena jablek za poslední měsíce láme rekordy. Teď už se v průměru vyšplhala nad 36 korun za kilogram! Výjimkou ale nejsou ani ceny, které atakují dokonce padesátikorunovou hranici.

A cenovky budou obchodníci přepisovat nejspíš i dál. Jablek je totiž ve skladech napříč Evropou nejméně za posledních deset let - ani ne dvě a půl milionu tuny.

"Chybí téměř třetina běžné zásoby. Největší propady v zásobách jablek jsou v Polsku a v Itálii," přiblížil předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Právě tyto dva státy jsou v Evropě největšími vývozci jablek. Když je neúroda tam, odrazí se to na cenách všude. Loňské jarní mrazíky stojí i za neúrodou našich sadařů. Třeba ve skladu na stovky tun jablek v Rohozci na jihu Moravy nemají ani jedinou přepravku s jablky.

"By zde mělo být sto tun a nemáme nic. Jablka nám na prodej prakticky došly už v polovině října," vysvětlil vedoucí sadů Vlastimil Pokorný.

Zatímco pěstitelé sčítají milionové škody, kvůli vysokým cenám se Češi začínají poohlížet stále častěji po jiném ovoci. Přitom jablka v pomyslném žebříčku obliby mezi Čechy bezkonkurenčně vedou.

Podle ovocnářů cena jablek půjde ještě nějaký čas nahoru. To se prý změní až se sklizní třešní a jahod, které mají Češi rovněž v oblibě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy