Přijďte se podívat do budoucí Parkové čtvrti na Nákladovém nádraží Žižkov

Jana Brožková, 24.4.2018
Central Group pokračuje v intenzívní komunikaci s Pražany ohledně budoucnosti severní části Nákladového nádraží Žižkov. Po březnové veřejné debatě na radnici Prahy 3 nyní zve zájemce na komentovanou procházku po lokalitě, které se kromě zástupců investora zúčastní i hlavní architekt projektu Parková čtvrť Jakub Cigler a starostka městské části Vladislava Hujová. Největší český stavitel zde rovněž připomene možnost hlasovaní o preferovaném obsazení komerčních prostor, tedy obchodů, služeb či restaurací. Pražané se mohou do konce dubna vyjádřit také k budoucí podobě velkého parku, který zajistí pěší prostupnost celého území, která dnes neexistuje.

Veřejnost bude mít ve středu, 25. dubna od 17:00 do 18:00 jedinečnou možnost nahlédnout za brány nepřístupného brownfieldu v severní části Nákladového nádraží Žizkov. Central Group zde připravuje ve spolupráci s hlavním architektem Jakubem Ciglerem a za účastí devíti předních architektonických studií přeměnu na unikátní rezidenční Parkovou čtvrť. Ta do této části Žižkova přinese nejen tolik žádané byty, ale také hodnotný veřejný prostor včetně velkého parku, který bude navazovat zeleným koridorem na vedlejší pozemky za budovou Nákladového nádraží, a zajistí tak pěší prostupnost celého území, která dnes neexistuje.

Zájemci o komentovanou procházku se mohou stále registrovat na stránkách projektu www.central-group.cz/parkovactvrt, kde jsou i veškeré důležité informace k projektu.

Veřejnost stále může hlasovat o podobě nové čtvrti

Největší český rezidenční stavitel představil aktuální podobu projektu v rámci veřejné debaty, která proběhla na konci března na radnici Prahy 3. Central Group zde zároveň vyzval veřejnost k zapojení do konečné podoby Parkové čtvrti a nejen obyvatelé Prahy 3 se tak mohou do konce dubna vyjádřit ke skladbě komerčních prostor, které jsou plánovány zejména v oblasti ulice Jana Želivského a Basilejského náměstí, ale třeba také na nově plánovaném náměstíčku v centru projektu. Zapojení veřejnosti probíhá s velkým předstihem, aby mohly být názory Pražanů v dalších fázích příprav Parkové čtvrti reflektovány. Rozložení komerčních prostor je zde zatím flexibilní a umožňuje tak výběr budoucích pronajímatelů či majitelů dle preferencí obyvatel.

Ve spolupráci s ateliérem Jakuba Ciglera zpracoval největší český stavitel také dvě varianty využití nového velkého veřejného parku, který vznikne v severovýchodní části nádraží a bude navazovat na Židovské pece. Veřejnost bude moci rovněž do konce dubna hlasovat na webových stránkách projektu o dvou variantách ekoparku a prvcích, které preferuje.

Mateřská škola za 60 milionů korun pro městskou část

Součástí procházky bude i možnost prohlédnout si místo, kde na okraji parku vznikne velká šestitřídní mateřská škola, spádová pro celé okolí s vlastní velkou zahradou a vývařovnou. Školku v hodnotě 60 milionů korun postaví Central Group na vlastní náklady a převede ji do vlastnictví městské části. Autorem návrhu školky je ateliér Loxia, který se inspiroval železnicí, jež na pozemku ještě před pár lety fungovala. Barevnost a hravost projektu staví totiž na dětmi velmi oblíbených Pohádkách o mašinkách.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba