Češi si nářadí stále více půjčují, ekonomicky se to vyplatí

Nově otevřená pobočka Stavebnin DEK v Prostějově doplnila síť pětašedesáti prodejen největších stavebnin v Česku, které disponují unikátní půjčovnou nářadí. Firma též otevřela nové centrální depo pro půjčování velkých stavebních strojů. V loňském roce měly Stavebniny DEK jen na půjčování obrat 296 milionů korun.

Stavebnictví je velice nárazový a variabilní byznys. Pro nikoho není ekonomické vlastnit specializované stroje pro všechny druhy a rozsahy potenciálních prací. Proto je také naše půjčovna se svým růstem jedna z nejdynamičtějších částí společnosti DEK,“ říká Vít Kutnar, generální ředitel společnosti.

Michal Švejcar, ředitel divize půjčovna Stavebnin DEK, potvrzuje, že půjčování nářadí v Česku zažívá nebývalý boom. „Troufnu si trochu neskromně říci, že i my jsme toho důvodem. Byli jsme první, kteří spojili prodej stavebního materiálu s půjčováním strojů na jeho zpracování, a ostatní nás kopírují. Půjčovny provozujeme od roku 2013 a zatím byl náš meziroční nárůst vždy více než 100 procent. Souviselo to hodně s rozšiřováním sítě DEK půjčoven i sortimentu. I letos se růst pohybuje v řádu vyšších desítek procent,“ říká Švejcar s tím, že dnes už jsou půjčovny na všech pobočkách. Letos také firma otevřela centrální depo pro půjčování velkých stavebních strojů v Praze na Zličíně.

Rostoucí zájem o výpůjčku jde napříč celým portfoliem produktů a půjčují si všechny kategorie zákazníků – stavební firmy, řemeslníci na OSVČ i koncoví zákazníci. Když si zákazník uvědomí, že má neustále k dispozici nejmodernější techniku, nestará se o servis, ani o náklady, když stroj nepracuje, tak zjistí, že je to pro něj mimořádně výhodné,“ říká Švejcar.

Česko se díky těmto službám posouvá k modelu stavebnictví, který dlouhodobě funguje v Západní EvropěUSA, kde si řemeslníci velmi často nářadí na konkrétní zakázku půjčují a půjčovné je dokonce součástí cenových kalkulací. V tuzemsku se při cenění menších zakázek uvádí cena materiálu a práce, ale strojové vybavení je zatím z velké části opomíjeno. Podle Švejcara ale realizační firmy začínají vnímat strojové vybavení jako důležitou pomoc, především v době, kdy nemají dost rukou na práci. Navíc udělají zakázku rychleji. Také berou v potaz následky používání nevhodných strojů. „Když elektrikář vyseká drážku v betonu bouracím kladivem, tak může celou konstrukci poničit. Když použije specializovanou drážkovačku a odsávání prachu, bude to mnohem rychlejší, vznikne mnohem méně nepořádku a investor bude mít nadále perfektní stavbu,“ ilustruje Švejcar jeden z hlavních důvodů, díky kterým přicházejí řemeslníci půjčovnám na chuť. V případě poškození stroje mají navíc k dispozici zajištěnou okamžitou výměnu a nemusí trávit čas servisem.

DEK půjčovny disponují vším od základního ručního nářadí až po těžkou stavební techniku, jako jsou rypadla, nakladače a také zařízení staveniště, což jsou nejčastěji mobilní toalety, stavební buňky a oplocení. V číslech se blíží 100 000 kusů jednotlivých položek, které jsou v průměru jednou za 2 až 4 roky obměňovány, takže nářadí je vždy v prvotřídní kvalitě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika