V ČR jsou jedovatí pavouci, brouci i štíři, které můžete v létě potkat?

TNBiz, 21.7.2018

I při toulkách českou přírodou můžete při troše štěstí narazit na želvy, štíry nebo zajímavé pavouky a brouky. Před některými zástupci zvířecí říše byste se ale měli mít na pozoru, i u nás totiž můžete najít jedovaté druhy.

Zápřednice, pokoutníci, palovčíci nebo jedovaté majky. Všichni tito živočichově dokážou mezi lidmi vyvolat strach. Jsou ale ve skutečnosti nebezpeční a kde na ně v Česku narazíte? Na to odpovídala ve Snídani s Novou odbornice na teraristiku a vášnivá chovatelka zvířat Anna Vedralová.

V první řadě je třeba upozornit, že v Česku opravdu existují druhy zvířat, kterým byste se měli obloukem vyhnout. Narazit na ně chce ale často pořádnou dávku (ne)štěstí.

Mezi banány v obchodech můžete třeba ve zcela vzácných případech narazit na jednoho z nejjedovatějších pavouků - palovčíka. Bývá agresivní, zimu u nás ale podle Vedralové nepřežije.

Hojněji se u nás vyskytuje zápřednice jedovatá, jejíž kousnutí může být velmi bolestivé a někdy dokáže vyvolat zdravotní problémy. "Reakce jsou u každého člověka jiné, většinou jsou to otok ruky nebo kousance, závratě, nevolnosti,..." vyjmenovala některé z následků kousnutí chovatelka. A jedovatí jsou i pokoutníci, na které můžete narazit v domácnostech. Pro zdravého člověka ale podle odborníků nebezpečí nepředstavují.

Zajímavostí je, že ve volné přírodě je možné narazit i na štíry. Třeba štír kýlnatý se ještě donedávna vyskytoval v okolí Slapské přehrady, dlouho už se ale nepodařilo žádného zástupce najít. Důvodem může být kromě jiného i jeho velmi malý vzrůst.

Zpozornět byste měli, pokud narazíte na fialového až čtyři centimetry velkého broučka. Může jít totiž o majku fialovou, která je i pro člověka jedovatá. V Česku jsou známé případy, kdy byla po kousnutí nutná urychlená hospitalizace.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy