Chybí lékaři - specialisté, kvůli cukrovce i rakovině můžete k praktikům

TNBiz, 18.8.2018

Pacienti už nebudou muset v některých případech chodit ke specialistům. Řadu výkonů totiž zvládnou praktičtí lékaři. Ti budou moct léčit například pacienty s cukrovkou nebo budou moci provádět preventivní kontroly u lidí s ukončenou onkologickou léčbou. Ministerstvo zdravotnictví si od tohoto kroku slibuje zefektivnění zdravotního systému.

Onkologové v Česku mají aktuálně v péči více než půl milionu pacientů. Kromě akutních případů, které vyžadují nejvyšší pozornost, se musejí věnovat i kontrolám již doléčených pacientů - těch jsou dvě třetiny.

To by se ale mělo brzy změnit. Praktičtí lékaři budou mít nově na starosti preventivní péči pacientů s již dokončenou onkologickou léčbou. Na změny jako první upozornil portál iDnes.cz.

"Cílem je, abychom měli více času na akutní pacienty. Samozřejmě v případě, že praktik pojme podezření, že se něco děje, vrátí ho zpátky. My jim teď připravili publikaci, kde říkáme, jak se o jednotlivé pacienty starat," vysvětlila přednostka onkologického kliniky v motolské nemocnici Jana Prausová.

 

Praktičtí lékaři budou moct vypisovat recepty na některé druhy léků, které mohli dosud předepisovat pouze specialisté. Obíhání ordinací by se tak vyhli dospělí pacienti i děti.

"Od příštího roku se mluví o tom, že by praktičtí lékaři mohli začít předepisovat léky proti cukrovce u pacientů, které si sám praktik léčí," sdělil Petr Šonka ze Sdružení praktických lékařů. "My si od toho slibujeme zásadní zefektivnění systému. Lidé jsou často nucení jít ke specialistovi a bloudí v systému, kdy chodí od lékaře k lékaři," vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy