Kvalitní příprava se při stavění zúročí

REKLAMA       Inzerce, 6.9.2018

Dům stavěný svépomocí v soutěži YQ Stavba, kterou pořádal výrobce stavebního systému Ytong, překvapil svou čistotou a jednoduchostí. Jeho majitelé dokazují, že kvalitní realizace svépomocí je možná i pro lidi stavebnictvím předtím zcela „nepolíbené“. Stačilo vědět, co chtějí, a najít na počátku správné odborníky.

Mladí manželé si představovali jednoduchý dům s plochou střechou, ale žádný z katalogových nesplňoval úplně přesně jejich představu. Navíc se dozvěděli o regulativu obce, který nařizoval, že dům musí alespoň částečně zvednout do druhého podlaží. V této fázi se už rozhodli navázat spolupráci se šikovným studentem architektury: „Že budeme pro svůj dům potřebovat architekta, jsme původně vůbec nezamýšleli. Při listování desítkami katalogů s rodinnými domy se nám bohužel žádný nelíbil natolik, že bychom si řekli, tak tenhle dům chceme. Od známého jsme dostali kontakt na kluka, který studuje na fakultě architektury VUT v Brně a sjednali jsme si s ním schůzku. Na úvod jsme mu řekli, že nevíme, zda využijeme jeho služeb a ať nás přesvědčí, proč bychom měli. Po asi hodinovém výkladu, kdy jsme nadšeně seděli s otevřenou pusou a poslouchali, jsme si hned plácli. Architekt nás doslova dostal, náš vysněný dům zcela zapadal do jeho vnímání architektury. Po téhle schůzce jsme byli přesvědčeni, že díky němu budeme mít krásný moderní dům, přesně podle našich představ,“ vysvětluje počátky projektu majitel.

Architektura domu je rozdělena do dvou celků. Jeden je lineární bílou hmotou, která tvoří soukromou část domu s ložnicí. Druhý je vertikální a prostupuje touto bílou lineární části. Vertikální celek je tvořen hnědou hmotou a je zastřešen pultovou střechou. Zde se nachází obývací pokoj s kuchyní. Obvodové zdivo se skládá z pórobetonových tvárnic Ytong a nosnou konstrukci ploché střechy tvoří Ytong strop Klasik. Novostavba je koncipována jako nízkoenergetický dům – třída energetické náročnosti budovy: B (úsporná). Tepelné ztráty celého RD jsou 5,5 kW. Dům je vytápěn elektrickým podlahovým vytápěním.

„Stavba začala v březnu 2015 a stěhovali jsme se v listopadu 2016. Na jaře 2017 jsme dům úspěšně zkolaudovali. Veškeré práce jsme zvládli svépomocí. Nejrychlejší byla hrubá stavba – opravdu se dala zvládnout za týden, včetně plochého stropu. Další práce v interiéru už tak honem neběžely, třeba když celý den usazovali dveře sprchového koutu. Ve srovnání s dalšími pracemi bylo stavění snadné a hlavně jsme denně viděli obrovský pokrok,“ říká paní majitelka.

Svépomoc si vybrali nejen kvůli úspoře, ale také chtěli mít dohled nad celou stavbou a kvalitou provedení. Ačkoli ani jeden z manželů nepracuje ve stavebních a dokonce ani technických oborech, vzpomínají na stavění s úsměvem. „Pomáhali nám naši příbuzní, kteří před desítkami let sami také stavěli.“ dodávají manželé.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba