Živý plot je zahrádkářská výzva

Jana Nováková, 19.10.2018
Stříhání živého plotu

Plot chrání před nezvanými návštěvníky, hlukem z okolí či před nežádoucími pohledy sousedů. Samozřejmě by měl být příjemný na pohled a zapadat do celkové koncepce zahrady. Pro výsadbu živého plotu je ten správný čas nyní – od listopadu do března.

Živý plot je náročný na údržbu. Zejména začátky jsou těžké, nové keře totiž nelze vysazovat každý rok nanovo, ale je potřeba mu věnovat zvýšenou péči od samotného začátku,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Základem jsou zdravé rostliny a kvalitní půda. Pro krásně zelený plot po celý rok jsou ideální neopadavé keře, jako například zimostráz, cesmína, túje, tis nebo habr. Kvetoucí živý plot vytvoří dřišťál bradavičnatý, trojpuk, keri japonská, hloh, zlatý déšť či oblíbený šeřík. Zdravé a chutné ovoce podobné borůvkám lze sbírat z keřů některých druhů muchovníku. Velmi rychle rostou keře ptačího zobu, který naroste až 1 metr délky za rok.

Kdy a jak vysázet živý plot

Nejvhodnější čas na výsadbu živého plotu je od listopadu do března. Pro vždyzelené dřeviny je na výsadbu ideální časný podzim, zatímco opadavým keřům více prospívá pozdní podzim. Rostliny v kontejnerových květináčích se mohou sázet celoročně.

 

Keře se vysazují v kořenovém balu do kvalitní zeminy. „Aby byl živý plot rovnoměrný, přesně si naplánujte průběh plotu – napněte provázek a podle něho vykopejte dostatečně hluboké jámy či příkop, aby kořenové baly měly dostatek místa. Po okrajích jam se vytvarují brázdy pro zálivku, aby voda neodtekla jinam,“ radí David Benda z Hornbachu. Zhutněnou půdu je potřeba dobře zkypřit a přidat hnojivo. Do takto připravené půdy se rozmístí dřeviny v pravidelných odstupech tak, aby měly dostatek místa pro další růst.

Tip Hornbachu: Abyste si zajistili potřebné soukromí, postavte před mladý dorůstající živý plot jiný, například z pletiva anebo jednoduchých dřevěných latěk. Až keře dostatečně vyrostou, provizorní plot jednoduše odstraňte.

Jak stříhat keře

Při stříhání živých plotů je důležité dodržovat celistvý tvar a vzhled. „Ideální je keře omlazovat směrem nahoru, pak budou mít i spodní části dostatek slunce a nezakrní,“ říká odborník z Hornbachu. Pokud se rozhodnete živý plot nestříhat, i tak je potřeba na podzim odstranit poškozené a převislé větve. Stálezelené keře tvoří těsně uzavřený živý plot po celý rok a stříhat by se měly na jaře.

Dokonalý výsledek zajistí kvalitní zahradní nářadí. Stříhat můžete ručními anebo akumulátorovými nůžkami. „Výhodou aku nůžek je nejen rychlost, ale navíc i rovnější vzhled živého plotu. Aku nůžky for_q při stříhání podávají špičkový výkon, mají laserem broušené nože s délkou záběru 55 cm a hloubkou řezu 2 cm,“ popisuje David Benda z Hornbachu.  

Nezapomeňte na osvětlení

Živý plot je možné nasvítit venkovním osvětlením. Zahradu tím oživíte i ve tmě. Kromě estetické funkce světlo přitahuje otravný hmyz. „Výraznější osvětlení se vytvoří externími reflektory a spotovým osvětlením. Sloupové nebo sloupkové osvětlení je ideální podél cest, vytváří intimnější osvětlení. Zahradu lze také ozdobit skleněnými LED kameny anebo barevnými světelnými koulemi, ty mají i solární zdroj, jsou odolné proti vodě a v zahradě vytvoří originální atmosféru,“ doporučuje David Benda a dodává, že v zimě je možné živý plot vyzdobit malými barevnými žárovkami.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada