Budete si příští rok vybírat projekty domů? Myslete přitom na nejnovější trendy v bydlení

REKLAMA       Inzerce, 5.12.2018

Rok 2019 posune architekturu ještě více směrem k přírodě a multifunkčnímu využití prostoru.

Rozhodli jste se pro stavbu domu a čeká vás v blízké době výběr nebo tvorba samotného projektu? Ať už budete na projektu spolupracovat a architektem nebo budete stavět s hotovým katalogovým projektem, nezapomeňte si promyslet celou stavbu do detailu, aby odpovídala požadavkům celé vaší rodiny. Abyste na něco nezapomněli a stavba splňovala všechny požadavky moderní architektury, přinášíme vám tři architektonické trendy na rok 2019.

Zdroj: DJS architecture

Projekty přátelské k přírodě

Takzvané eco-friendly stavitelství se prosazuje už roky. Ale zdá se, že projekty domů přátelské k životnímu prostředí se dostávají čím dál více do popředí a v roce 2019 budou hrát prim. Není tak výjimkou, že dnes se na domech plánují zelené střechy nebo dokonce celé zelené exteriérové a interiérové stěny. Dům pokrytý rostlinami vypadá nejen krásně, ale je i praktický – šetří energie na vytápění a na chlazení a vytváří příjemnější klima v blízkosti domu, což jeho obyvatelé ocení především během horkých letních dní.

Důležité je také zajímat se o to, z čeho je dům postavený a zda můžete na něco použít recyklované materiály. Důležitá je také kvalita zateplení a způsob vytápění a chlazení, které budou mít opět vliv na šetření energií. Zkuste se třeba informovat o možnostech chlazení stropem, nebo o solárních panelech či tepelném čerpadle.

Domácí open-space

Propojení obývacího prostoru s kuchyní se stává mainstreamem i v České republice. Architekti se ale snaží čím dál více prostor otevřít tak, aby nešlo jen o jednu velkou nevyužitou plochu. Naopak, čím dál více se přiklánějí k segmentaci takového open–spaceu.

Prostor musí být přívětivý, atraktivní a hlavně multifunkční. Dochází tak k optickému rozdělení místnosti pomocí falešných stěn, vyvýšených pódií nebo kuchyňského ostrůvku. Při plánování takového prostoru nezapomeňte, že všechny zóny spolu musí komunikovat. Zároveň by zde ale měl být dostatek prostoru na to, aby se členové rodiny nerušili.

Malý velký design

Pokud kupujete pozemek, nezapomeňte, že lokalita je v tomto ohledu rozhodující. Doba, kdy si lidé ve velkém stavěli domy v takzvaných satelitech za městem, se už pomalu končí. Důležité je, abyste měli ve svém okolí občanskou vybavenost a nemuseli každý den vozit děti do školy, školky několik kilometrů.

V atraktivní oblasti se však nemusí nabízet dostatek velkých pozemků. Kromě toho velké pozemky bývají většinou drahé. Neváhejte ale ani s koupí menšího nebo atypického pozemku. Pokud tak uděláte, využijte služeb architekta a nechte si postavit dům na míru. Stavitelství malých domů je ve světě na vzestupu. Pro architekta je to výzva. Důležité je vnitřní členění prostoru, multifunkční využití některých částí domu a perfektní propojení se zahradou nebo terasou, která pak bude sloužit jako prodloužení interiéru. Pokud je i malý dům sofistikovaně navrhnutý na míru daného pozemku, bude se v něm dobře bydlet celé vaší rodině.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba