Nejdražší nemovitosti na světě jsou v Londýně, Praha se umisťuje uprostřed

Jana Brožková, 13.12.2018
Před nedávnem se ve francouzském automobilovém klubu v Paříži konala mezinárodní tisková konference CENTURY 21. Zúčastnili se jí zástupci více než 30 zemí, které jsou součástí celosvětové sítě CENTURY 21. Na tiskové konferenci zveřejnil majitel francouzské CENTURY 21 analýzy cen nemovitostí ve velkých městech v různých koutech světa. Analýza se zabývala porovnáním rozloh nemovitostí, které si v daném městě můžete pořídit za 300 000 € (dle aktuálního kurzu cca 7 770 000 ). Nejdražší metropolí je v tomto žebříčku Londýn, kde se v této ceně pohybují velmi malé byty, naopak v Kapském městě si za tuto cenu koupíte velkou luxusní vilu.

„Prezentace byla pojata netradičně, po ní následovaly odpovědi zástupců národních sítí CENTURY 21 na otázky přítomných novinářů. Nejčastěji je zajímaly cenové rozdíly na lokálním trhu, zda je v jednotlivých zemích vhodný čas na investici do nemovitostí či jaká je nejvyšší cenová hladina nemovitostí,“ popisuje Vladimír Kuliš, regionální ředitel CENTURY 21.

Ukázalo se, že nejdražší z více než 30 porovnávaných metropolí je Londýn. Za 300 000 € si zde pořídíte byt o výměře 18 m2. Na druhé příčce se umístil New York, kde se za tuto cenu prodávají byty jen o 2 m2 větší. Třetí místo zůstalo v USA, byt o výměře 28 m2 si za 300 000 € můžete pořídit v San Franciscu.

Z druhé strany žebříčku získalo prvenství jihoafrické Kapské město, kde dle průzkumu 300 000 € průměrně postačí na luxusní vilu o rozloze 600 m2, draho není ani v albánské Tiraně, kde je toto množství peněz dostačujícím pro koupi domu o rozloze 500 m2.

A jak je na tom naše hlavní město? Průzkum jej vyhodnotil jako středně drahé město, kde se za zmíněnou cenu prodávají byty s rozlohou 80 m2.

Nutno poznamenat, že při porovnávání cen je samozřejmě důležité vzít v úvahu mnoho aspektů. V porovnání s britskými platy může být například cena londýnského bytu adekvátní té české.

Nejlevnější je jihoafrické Kapské město

Popisek: Rozloha nemovitosti, kterou si lze v daném městě pořídit za 300 000

Zdroj: CENTURY 21




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality