Co stojí za to vědět o LED žárovkách? A které z nich si obzvlášť zaslouží pozornost?

Redakce, 14.2.2019

Zapomeňme chvíli na speciality typu autožárovky nebo žárovky do trouby. V tomto článku si posvítíme na ty nejprodávanější LED žárovky, které prodlužují den a dokreslují příjemnou atmosféru v milionech českých domácností.

O tom, že LED žárovky jsou z hlediska finanční úspory tou nejlepší volbou, není sebemenších pochyb. Na rozdíl od dříve používaných žárovek s wolframovými vlákny mají mnohem nižší příkon (místo 100 W třeba jen 14 W). Proto když je nainstalujete do všech světel v domácnosti, výrazně snížíte svou celkovou spotřebu elektrické energie a ročně ušetříte tisíce korun!

Přesto mnozí zarytí fanoušci „starých časů“ neustále argumentují tím, že klasické žárovky jsou nejlevnější… Pravdu mají jen v tom, že za LED žárovku zaplatíte o pár desítek korun víc, ale tato volba se vám do budoucna několikanásobně vyplatí. Jak už bylo jednou řečeno, svícení LED žárovkami stojí nesrovnatelně méně peněz, navzdory tomu mají vyšší svítivost, a dokonce vydrží fungovat přibližně 15× déle než klasické žárovky (takže jich nakoupíte daleko méně).

Jak vybrat tu správnou žárovku?

Ve většině domácností se nejčastěji setkáme s tzv. bodovkami (moderním bodovým osvětlením zapuštěným přímo ve stropu) anebo s žárovkami se šroubovací paticí.

Ve stropních a nástěnných svítidlech dominují LED žárovky s paticí E27 (širokým závitem o průměru 27 mm). Na výběr máte mnoho tvarů baněk, od tradičního (A60) po moderní kulaté žárovky (Globe). Posledním důležitým parametrem ke zvážení je barva světla. Do domácnosti, kde si chce člověk především odpočinout, vybírejte výlučně odstín teplá bílá– zahalí váš byt měkkým a hřejivým nažloutlým světlem. Barvy jako neutrální nebo studená bílá přenechejte kancelářským prostorům, kde je jejich účinek zvyšující pracovní efektivitu naopak žádoucí.

V lampičkách, digestořích a orientačních světlech najdete menší žárovky s užším závitem E14 (s průměrem jen 14 mm). Nejčastěji mají tvar svíčky (Candle), koule (Mini Globe) nebo zmrzlinového kornoutku (reflektorové žárovky).

Donedávna silným argumentem proti LED žárovkám obecně byl jejich vzhled. S neprůhlednou plastovou baňkou se lidi nikdy úplně nesmířili. Ale i tato výtka byla smazána – s nástupem filamentů.

Co je filamentová žárovka?

Čím dál častěji ji najdeme i pod označením „retro žárovka“. Svou skleněnou baňkou a zlatě zářícími LED vlákny dokonale kopíruje vzhled dnes už v domácnostech zakázaných halogenových žárovek. Vyrábí se s paticemi E27 i E14, v mnoha tvarech a barvách světla. Nejoblíbenějším odstínem je však opět teplá bílá. Vaši stojací lampu v obývacím pokoji nebo lustr promění v luxusní kus nábytku, který má duši.

Náš tip: Abyste svůj obývací pokoj, ložnici nebo pracovnu vyladili v duchu poslední módy, nepotřebujete dlouhé měsíce spořit. Začněte tím, že ten okoukaný lustr vyměníte za stylovou objímku a filamentovou nebo lehce zatmavěnou vintage žárovku. Uvidíte, že z výsledku budete nadšení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry