Tipy na výlet: Slovácko v dubnu žije sportem, kulturou i gastronomií

Jarní Slovácko provází mnohé akce

 

 

 

 

 

 

Pokud vám připadá, že letní dovolená je ještě na míle vzdálená, ale přitom si už potřebujete odpočinout, vsaďte na Slovácko. Na jaře se tam vydává o poznání méně lidí než v hlavní sezóně. Přitom právě na jaře  je toho hodně k vidění a k navštívení. Koncem dubna se tam koná nejedna akce, a tak se rozhodně nudit nebudete.

Běžci si přijdou na své

V sobotu 6. dubna dopoledne mohou všichni příznivci běhu vyrazit na desetikilometrový běh „Velká Morava“ spojený s Velkomoravským koštem vín v Mikulčicích. Samotný košt započne ve 13:00 hodin. Za doprovodu cimbálové muziky Galán budete mít příležitost porovnávat vína od drobných lokálních vinařů i profesionálních výrobců. Akce je vhodná pro všechny milovníky vína i sportu. Více informací se dozvíte na webových stránkách www.infomikulcice.cz.

Velikonoční zvyky nevymřely

Strážnický skanzen chystá na víkend 13. – 14. dubna akci s názvem „Fašanky, fašanky, Velká noc ide…“ a Velikonoční jarmark. Mezi devátou a šestnáctou hodinou se návstěvníci v rámci připraveného programu dozví o fašanku neboli masopustu vše a zjistí, co bylo vše byli naši předci ochotni před Velikonocemi stihnout. Budou zde představeny méně známé masopustní zvyky jako tance s medvědem, fašankový tanec „pod štable“ nebo smažení božích milostí. Hosté nepřijdou ani o tradiční vynášení smrtky, šlahačku, hrkání nebo malování kraslic. Na posilněnou pak poslouží místní velikonoční pokrmy.  

Pro cyklisty i pro pěší

Týden po Velikonocích, konkrétně v sobotu 27. dubna, se bude v centru Slovácka konat již 14. ročník slavnostního otevírání cyklostezek. V okolí Uherského Hradiště budou vyznačeny různě dlouhé trasy vhodné pro pěší turistiku i cyklistiku. Jejich náročnost je odstupňována pro méně i více zdatné sportovce. Jednotlivé trasy povedou skrz vinohrady a okolo mnohých památek. Po cestě mohou účastníci navštívit vinné sklípky a v samotném cíli bude na dokončivší čekat losování o ceny. Kulturní program je plánován na celé odpoledne.

I ve všední dny se program najde

Víkendové akce přilákají větší množství lidí. Všichni, kdo preferují spíše individuální program, se mohou sportovně, kulturně u gastronomicky vyžít ve všední dny. Lidová řemesla spojená s nejdůležitějším křesťanským svátkem roku budou představena veřejnosti v Městském muzeu ve Veselí nad Moravou a také ve Vlastivědném muzeu Kyjov. Ve Veselí se tato akce bude konat od úterý 9. dubna do čtvrtka 11. dubna, v Kyjově pak od středy do pátku (10. - 12. dubna). 

V okolí Strážnice lze pak na kole i pěšky vyrazit mezi vinohrady nebo si prohlédnout památky v rezervaci lidové architektury v obci Petrov. Nedaleko malebných Petrovských sklípků se nachází také výrobna Moravských a Strážnických brambůrků, kam se můžete ve všední dny objednat na exkurzi a dozvědět se, jak se oblíbená slaná pochoutka vyrábí od začátku od konce. Exkurzi lze domluvit předem prostřednictvím e-mailové adresy info@hobza.cz, trvá 45 minut a je zdarma. Navíc zde dostanete ochutnat i ty nejčerstvější brambůrky.

Jižní Morava má evidentně v dubnu hodně, co nabídnout. Zajímavé kulturní akce a sportovní zážitky jsou doplněny krásnou přírodou, památkami a moravskou pohostinností. Objevte všechny její tradice a zvyky, vyzkoušejte něco nového a nezatižte přitom rodinný rozpočet. Morava na vás už čeká.
 


 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky