Recept na velikonoční mazanec s jogurtem

Mazanec nebo také velikonoční bochník
Věděli jste, že velikonoční mazanec nebo také velikonoční bochník, oblíbené sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva? Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!

Recept na velikonoční mazanec s jogurtem

Doba přípravy: 90 minut + 150 minut kynutí

Obtížnost: ***

Ingredience:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

120 g cukru krupice

120 g másla

30 g droždí

4 žloutky

250 ml mléka

50 g bílého jogurtu

1 vejce na potření

citronová kůra

50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě

50 g mandlových lupínků

špetka soli


Postup:

1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky
a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).

2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.

3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.

4. Předehřejte troubu na 200 °C.

5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.

6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.

7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.

8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend