Jaká je kvalita lékařské péče v zahraničí, ve třech nejoblíbenějších destinacích Čechů?

Jaká je zdravotní péče v nejoblíbenějších zemích? Úroveň zdravotní péče v zahraničí je rozdílná oproti té, na kterou jsou zvyklí v ČR. Proto je při výběru cestovního pojištění nutné dbát na kvalitu asistenční služby. Ta vychází zejména ze znalosti místního prostředí a přehledu pojišťovny o zdravotnických zařízeních. Zástupci ERV Evropské pojišťovny proto jezdí osobně a pravidelně prověřovat úroveň zdravotní péče v zahraničí. Letos zkontrolovali již 24 klinik ve 3 nejoblíbenějších destinacích Čechů.

 

Egypt

V případě potíží v Egyptě je nutné obratem kontaktovat asistenční službu, ideálně z vlastního telefonu. „Zaznamenali jsme totiž nové druhy podvodů, kdy hotelový lékař zavolá sám a spojí klienta s falešnou asistencí, která potvrdí, že zaplatí, ale pak to musí uhradit klient,“ varuje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. V takovém případě se navíc pacient často dostane do neprověřených rukou nedostudovaných lékařů a cena za ošetření je několikanásobně nadsazená.   

Snahu místních vydělat na turistech v případě potíží potvrzuje případ klienta se zánětem středního ucha, které se obvykle řeší antibiotickými kapkami do ucha. Hotelový lékař ale udělal navíc dvě kontrolní „vyšetření“, pacientovi aplikoval pět injekcí, dvoje kapky do ucha a dávku antibiotik. Za takto účelovou „léčbu“, která zbytečně zabrala tři dny, si naúčtoval 770 EUR (necelých 20 tisíc korun), které si velmi nevybíravým způsobem vymohl od klienta.

Pokud by klient vše řešil přes asistenční službu, byl by ošetřen kvalifikovaně v prověřené klinice, bez opětovných návštěv lékaře. Navíc adekvátní cena za takové ošetření je v rozmezí 75–120 EUR . „Vůbec největší pozor bychom si v Egyptě měli dát na kvalitu zdravotnictví ve veřejných nemocnicích, kde je v porovnání s ČR cca 5x nižší úroveň péče. Naopak v námi prověřených a využívaných klinikách je kvalita srovnatelná s ČR,“ říká Vlastimil Divoký. Co se týče dostupnosti lékařské péče v nejoblíbenějších lokalitách Egypta, v Hurghadě je situace lepší než V Marsa Alam, která je původně malou rybářskou a vesnicí.

Turecko

V Turecku je mnoho nemocnic sdruženo v jedné velké síti. I zde často uměle prodlužují léčbu za účelem růstu nákladů. Když člověk potřebuje lékařskou pomoc, opět platí, že by se měl nejprve spojit s asistenční službou. Dále je nutné počítat s tím, že v Turecku lékaři nejezdí do hotelů, nýbrž raději pošlou auto pro pacienta.

Kvalita zdravotní péče je v Turecku vyšší než v Egyptě. Soukromé, pojišťovnou prověřené kliniky mají srovnatelnou úroveň péče jako u nás. Ostatní zdravotnická zařízení poskytují v porovnání s ČR o 30–40 % nižší kvalitu.

Řecko

Zásadním problémem v řeckých nemocnicích je absence sester. Běžně se o pacienty po dobu léčby starají členové rodiny nebo známí. „My jsme schopni zdravotní sestry pro naše klienty zajistit, což je při léčení v cizí zemi velmi vysokou přidanou hodnotou,“ říká Vlastimil Divoký. Z důvodu nedostatku personálu je také nutné počítat s delšími čekacími lhůtami ve státních nemocnicích. V soukromém sektoru je důležité, aby byla klinika prověřena, jelikož i v Řecku se objevují ne vždy plně kvalifikovaní lékaři.                                         


Vlastimil Divoký

Manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

 

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky