Hledáte čas na čtení? Poradíme, jak na to!

Kniha je společník vždy a všude

Také začínáte každé léto plánem, že budete více číst, ale nakonec z toho kvůli nejrůznějším výletům, dovoleným, práci a dalším prázdninovým aktivitám jednoduše sejde? Nezoufejte a udržte si motivaci do podzimních dní, kdy díky sychravému počasí i brzké tmě bude na čtení určitě více času.

Vyberte si tu správnou knihu

To nejjednodušší a zároveň to nejzásadnější! Vybrat si dobrou knihu je základní esencí pro to, abyste si pak čtení co nejvíc užili. Nikde není napsáno, že knihy, které svět považuje za bestsellery či jste je dostali jako dárek, musíte nutně přečíst! Do titulů, které vás jednoduše neoslovily, se tak nenechte nutit a nehleďte ani na to, že literaturu, v jejíž společnosti se cítíte dobře, ostatní považují za brakovou, nudnou či naopak příliš náročnou nebo odbornou.

Kniha jako společník vždy a všude

Zkusili jste si někdy uvědomit, kolik času jen tak někde prosedíte či promarníte čekáním na někoho nebo na něco? Někdy tyto “volné” chvilky, při nichž si můžeme odpočinout či načerpat energii, nejsou na škodu, jindy se ale mohou stát zbytečně prázdnými. Pokud sebou ale budete nosit alespoň útlou knížečku, pak tyto momenty na cestě do práce, při čekání u zubaře nebo na děti na kroužku, už nikdy nebudou promarněným časem.

Vyzkoušejte jiný formát

I přesto, že “opravdové” papírové knihy nic nenahradí, někdy není na škodu dát šanci i jiným alternativám - například audioknihám, které otevírají zcela nové čtenářské možnosti a hlavně díky nim „přečtete“ mnohem více knih. Mohou Vám dělat nejenom skvělého parťáka při sportu, vyplnit čas při úklidu domácnosti, řízení auta a dalších aktivitách, při kterých jednoduše nelze číst, ale zastoupí papírovou knihu i v případě, kdy jsme během dne či před spaním na čtení příliš unavení.

Internet jako „žrout“ času

Ruku na srdce - kolik času strávíte denně prohlížením internetu, sociální sítí či chatování s přáteli, i když je to vždycky jen “minutka”? Pokud odložíte telefon, nebo alespoň vypnete notifikace, věřte, že cenné minuty naskočí téměř sami. Navíc knížky jsou jedna z nejlepších věcí na světě, a tak byla by škoda nevěnovat jim absolutní pozornost J

Mějte svůj čtecí plán

Pokud bojujete s tím, že si na čtení pořád nemůžete najít čas, jednoduše knihy zařaďte jako nedílnou součást do svého denního plánu. Divili byste se, jak s vaším to-read listem pohne každodenní půlhodinové čtení. A 30 minut máme skoro každý, no ne? Důležité je, aby pro vás bylo čtení opravdovou prioritou a abyste věděli, proč je pro vás vlastně důležité. Když se zamyslíte nad tím, co vám v každodenním čtení brání, možná přijdete na nějaké rušivé faktory, které je možné odstranit. 

Začněte hned, ne zítra

Otevřít knihu a začít hned je v případě četby ta nejlepší cesta. Každý měsíc totiž vychází tolik dobrých knih, že je jednoduše škoda se čtením otálet. Začít tak trochu symbolicky můžete třeba už tuto sobotu, na Den nepřečtených knih. Na tento „knihomolský svátek“ lidé po celém světě dočítají knihy, které z nějakého důvodu odložili na později stejně jako vy svoje přání více číst. Připojte se k nim a nechte se unést nekonečnými příběhy...

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky