5 věcí, které když stihnete do konce roku, ušetříte

TNBiz, 7.12.2019

Nezapomněli jste si zkontrolovat, kdy vám končí smlouvy? Doplatili jste včas stavební spoření? Konec roku znamená spoustu věcí, které je potřeba zakončit a stihnout, než se překlene rok nový. Včasnou úhradou některých položek můžete ušetřit nemalé peníze a v některých případech vám i štědře přispěje stát. Zde je 5 nutností, které na konci roku rozhodně neopomíjejte.

Tyhle položky na daňovém přiznání rozhodně neignorujte, díky nim můžete ušetřit!

Podívejte se také:  Jaké peníze má smysl ukládat na spořicí účet?

Stavební spoření

"Stavebko" je jedním z nejpopulárnějších spořících produktů. Využívají ho ti, kteří chtějí uspořit, i ti, kteří mají zájem o půjčku, případně lidé, kteří by rádi své peníze někam uložili, ale nabídky termínovaných vkladů a spořicích účtů jim nevyhovují. Stát ke stavebnímu spoření totiž vyplácí příspěvek.

Ten je ve výši 10 % z uložené částky, maximálně však 2 000 korun ročně. K tomu si můžete přičíst procenta zhodnocení vkladu od stavební spořitelny. Abyste na peníze ale dosáhli, musíte mít ke konci roku naspořeno alespoň 20 000 korun.

 

Pokud na "stavebku" tuto částku nemáte, je nutné ji doplatit ještě před koncem roku. Poslední termín, kdy můžete odeslat platbu, je pondělí 30. 12. 2019.

„Osobně bych to posílal v tom týdnu, který tomu předchází, tedy čtvrtek, pátek nejpozději,“ říká finanční poradce Robert Stejkora.

Výhoda stavebního spoření, tedy možnost přispívat i nepravidelně a prakticky libovolnou částkou bez jakýchkoli sankcí, se v prosinci stává i jeho nevýhodou.

Penzijní připojištění

Zájem o penzijní připojištění, nově pojmenované doplňkové penzijní spoření, aktuálně roste. Rok 2019 je prvním, kdy došlo k nárůstu zájmu o tento druh připojištění. Asociace penzijních společností ČR v říjnu uvedla, že počet zájemců o dobrovolné "penzijko" vzrostl o téměř 4,5 milionu.

Právě výhody plynoucí z penzijního připojištění je dobré čerpat na konci roku, kdy si můžete daňový odpočet snížit až o 24 tisíc a výrazně tak ušetřit. Podle toho, kolik si naspoříte, vám bude stát vracet peníze zpátky.

Penzijní společnosti každý rok rozesílají vyúčtování, které pak stačí předat zaměstnavateli. Nejvíce stát přispěje 230 korunami měsíčně, pokud sami každý měsíc vkládáte alespoň 1 000 korun. Pokud si budete například spořit alespoň 300 korun měsíčně, stát vám přispěje 90 korunami.

"Jedná se o maximální státní podporu při tisícovce měsíčně, respektive 12 tisíc za rok, ale potom navíc je ještě možnost snížit si daňový odpočet, a to až o 24 tisíc. Nicméně v tom případě by lidé museli zaplatit dohromady 36 tisíc korun za rok," informuje Stejkora.

Životní pojištění

Na podobném principu jako penzijní připojištění funguje i životní pojištění, které si rovněž koncem roku můžete připsat k daňovému odpočtu. I tato položka vám může snížit daňový základ o 24 tisíc.

Roční úspora se i v tomhle případě odvíjí od toho, kolik peněz si spoříme. Pokud každý měsíc na pojištění přispějeme stokorunou, tedy 1 200 za rok, sleva na dani bude 180 korun. Při vložení 200 už bude sleva 360 korun. Maximální částka, kterou můžeme životním pojištěním ušetřit na daních, je 3 600.

"Pokud budou platit víc než dvanáct tisíc za rok, tak z té částky nad 12 tisíc je daňový odpočet, nebo snížení daňového základu a z té částky se jim vrátí zpátky 15 %. Maximální daňový odpočet je v tomhle případě 24 tisíc," říká Stejkora.

Částku je na spořicí účet nutno poslat tak, aby se připsala do konce roku. Odpočet se pak uplatní u dalšího daňového přiznání. Na rozdíl od penzijního připojištění není u "životka" povinnost platit za rok žádnou konkrétní částku.

Zkontrolovat si platnost smluv a voucherů

Před koncem roku je vhodné zkontrolovat všechny smlouvy a ověřit si, do kdy vlastně platí. Končící smlouvy je pak dobré prodloužit, nebo po uvážení zrušit, ale rozhodně nenechat ležet ladem. Po novém roce bychom se pak mohli divit. Stejnou pozornost je třeba věnovat voucherům, poukazům a službám, které se hradí na rok.

Pokud si máte v úmyslu založit například hypotéku, je konec roku rovněž vhodnou dobou takovou investici uvážit, protože se předpokládá, že úrokové sazby v průběhu příštího roku budou růst. Je tak výhodné zažádat o hypotéku ještě v tomto roce.

Zároveň musíme mít na paměti faktory, které by čerpání hypotéky mohly negativně ovlivnit, například přemíra půjček. Ta by mohla způsobit, že na úhradu hypotéky nezbyde dostatek financí.

"Je dobré nepodléhat tlakům obchodníků a půjčkám, co nabízí na dárky a na Vánoce. Není přece dobré za dárky a za dovolenou utrácet peníze, které jsme ještě nevydělali, protože ty půjčky jsou většinou nevýhodné a dostávají nás do dluhové pasti," říká finanční poradce Štěpán Vaněk.

Řidiči mají možnost snížit počet svých bodů

Řidiči – hříšníci, kteří v průběhu roku nasbírali na silnicích nějaké ty trestné body, mají teď před koncem roku možnost počet svých bodů snížit. Toho lze dosáhnout absolvováním speciálního "školení bezpečné jízdy".

Řidiči, kteří doloží žádost o odečtení bodů z registru u příslušného obecního úřadu s rozšířenou působností spolu s potvrzením o absolvování školení, mohou své bodové konto snížit až o tři body. Školení za účelem snížení počtu bodů může provádět pouze subjekt, kterému příslušný krajský úřad udělil akreditaci.

Součástí školení je teoretická část a část praktická, při které instruktor vyhodnotí, jestli si řidič "umazání" bodů zaslouží a jestli je jeho účast na silničním provozu bezpečná. Po absolvování obdrží účastník potvrzení.

Školení se můžou zúčastnit pouze řidiči, kteří ke dni podání žádosti o účast na onom školení nemají v registru řidičů zaznamenáno víc než 10 bodů za porušení právních předpisů. Zároveň nesmí být ohodnoceni šesti a více body za stejný přestupek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky