Chřestová sezóna je tu: recept na zelený chřest s citronovou omáčkou

Křehký a voňavý chřest byl dříve delikatesou pro vyvolené, ale dnes si ho můžeme vychutnat všichni. Je plný kyseliny listové a vitamínů C a A. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu. Chřest je také zdrojem vitaminu E, který posiluje imunitní systém. To ale není vše, chřest mimo jiné pomáhá při revmatických problémech a vzhledem k tomu, že má velmi málo kalorií, potěší i ty, kteří už se pustili do hubnutí do plavek. Skvěle se hodí do polévek, jarních salátů, těstovin nebo slaných koláčů. Výborný je i samotný s citrónovou omáčkou.

Chřest je také zdrojem vitaminu E

Recept na zelený chřest s citronovou omáčkou

Ingredience:
175 g másla
1 kg zeleného chřestu
1 šalotka
100 ml bílého vína
100 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry

Postup:

150g másla nakrájíme na kostičky a zakryté dáme do mrazáku. Zelený chřest oloupeme ve spodní třetině a odstraníme dřevnaté konce. Chřest umyjeme a vaříme v paře 6-9 minut na skus. Oloupeme šalotku, nakrájíme ji nadrobno a zesklovatíme na 25g másla. Přilijeme bílé víno, přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu. Přidáme horký zeleninový vývar a necháme svařit na cca 75ml. Omáčku sejmeme ze sporáku. Metličkou postupně zašleháme kousky studeného másla. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou kůrou. Chřest osolíme a podáváme s omáčkou. Chřest podáváme ihned naaranžovaný na teplý talíř ze sady Lamart s omáčkou. Chutná výborně s novými brambory.

Ať už si vyberete jakýkoliv pokrm, který z chřestu připravíte, důležité je to, jak ho budete servírovat. Ne nadarmo se říká, že na jednoduchých bílých talířích vypadá jídlo nejlépe. Souprava talířů DINE, která se skládá z mělkých, hlubokých a dezertních talířů, si vás určitě získá svým elegantním a jednoduchým designem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend