Údržba dřevěné podlahy

REKLAMA       Inzerce, 9.6.2020

Dřevěné podlahy jsou stálice bytového designu. Jsou krásné, nadčasové a trvanlivé. Ať už jsme zdědili byt s parketami po babičce, nebo máme zbrusu novou podlahu v novostavbě, zajímá nás to samé – jak podlahu správně udržovat? Chceme ji mít přece celý život.

Pár tipů na úvod

Ať už máte podlahu lakovanou nebo olejovanou, tato tři jednoduchá doporučení eliminují až 85 % všech drobných poškození. Malým škrábancům v povrchové vrstvě se dá snadno předejít.

  • Je doporučeno umístit přede dveře rohož na čištění obuvi.
    Pokud máte dřevěnou podlahu v předsíni či zádveří, měli byste dbát na důkladné očištění bot ještě před vstupem dovnitř. Písková zrnka pod podrážkami mohou způsobit drobné škrábance a posypová sůl v kombinaci s vlhkostí leptá citlivé povrchy.
  • Nohy nábytku opatřete filcovými podložkami a také je pravidelně vyměňujte.
    Židle, křesla a stolky, které po podlaze běžně posunujeme, by měly mít zespodu nalepené měkké (nejlépe filcové) podložky, aby nezanechávaly na podlaze škrábance. I do podložky se ovšem časem nachytá prach a nečistota, proto je potřeba je občas vyměnit. Jen suché a čisté plní správně svou funkci.
  • Kolečkové židle umístěte na ochrannou podložku.
    Někteří výrobci pracovních židlí nabízejí měkčená kolečka, která jsou k podlahám šetrnější. I přesto ale pod židli položte plastovou podložku nebo kusový koberec, i měkká kolečka mohou totiž na podlaze zanechat stopy.

Mytí a čištění dřevěných podlah

Jeden z důvodů, proč jsou dřevěné podlahy tak oblíbené je ten, že se tak snadno udržují. Stačí je vysát, nebo vytřít vlhkým mopem a je uklizeno. Když je potřeba větší úklid přidáme do vody čistící přípravek.

  • Po vytírání by neměly na podlaze zůstat loužičky.
    Používejte stěrku, nebo podlahu vytřete do sucha.
  • Doporučujeme používat originální čistící přípravky dodávané přímo výrobcem.
    Pokud máte starší podlahu, je rozhodující, jak je ošetřen její povrch. Je třeba rozlišovat, zda je vrchní vrstva podlahové krytiny lakovaná, nebo olejovaná. Jednotlivé čistící přípravky se od sebe složením liší.
  • Na silně znečištěné povrchy jsou určeny koncentrované čistící prostředky, které řeďte a vždy používejte podle návodu.
    Olejované podlahy, oblíbené pro svůj sametový vzhled, jsou mírně náročnější na údržbu, především proto, že se na nich rychle pozná používání nevhodných přípravků. Po použití koncentrovaného čističe, který se obvykle nanese, nechá chvíli působit a poté smyje čistou vodou, je nutné podlahu ošetřit olejem nebo voskem.
    Lakované podlahy je také vhodné celoplošně ošetřit ochranným prostředkem. Ten brání pronikání nečistot do spár a malých mezer.

Renovace dřevěných podlah

Kdo ještě pamatuje drátkování parket, toho můžeme uklidnit – nic takového už jej nečeká. Princip je ovšem stejný. Pokud je vrchní podlahová vrstva poničená, lze ji obnovit zbroušením. Kupujete-li novou podlahu, věnujte pozornost tomu, zda má vrchní nášlapnou vrstvu dostatečně silnou, aby broušení umožnila. Moderní třívrstvé podlahy Barlinek umožňují až trojí zbroušení. Při běžném provozu domácnosti je to opravdu více, než za jeden život budete potřebovat.

Jak vybrat dřevěnou podlahu, návody na instalaci a přípravu podkladu a další praktické rady hledejte na blogu Barlinek.cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry