Jak neudělat chybu při výběru ohřívače vody

Čím je ohřívač těžší, tím je bytelnější

Jaký ohřívač vody pořídit a na co si dát pozor, abyste nemuseli brzy kupovat nový? Jednoduchým vodítkem, srozumitelným i laikovi, je hmotnost ohřívače. Čím je ohřívač o stejném objemu těžší, tím více bylo použito ocelového materiálu, a tím je bytelnější a tedy by měl déle vydržet bez prorezavění. V úvahu je však třeba brát i další faktory.

Na trhu je k dispozici mnoho typů ohřívačů vody, ať už z hlediska velikosti, konstrukce, materiálu nebo používaného zdroje energie. Pro základní orientaci potřebujete vědět, že jsou kovové nebo plastové, malé, středně velké a velké.

Nejčastěji se pořizují středně velké ohřívače vody se zásobníkem kolem 150 litrů, protože vyhovují potřebám běžné rodiny. Jsou prostorově úsporné ‒ díky svým vnějším rozměrům se hodí k instalaci i do menších místností. K dispozici jsou modely, které umožňují montáž svisle nebo vodorovně, na zeď nebo podlahu. Můžete si zvolit elektrický nebo kombinovaný ohřev, který můžete ještě spojit s ústředním vytápěním nebo solárními kolektory.

Kvalitní smalt, velká hořčíková anoda

To, co zásadně určuje životnost a spolehlivost ohřívače, je síla plechu, tedy laicky množství materiálu, a kvalita smaltu. A také dále typ anody i to, zda je v přímém kontaktu s ohřívanou vodou ‒ nebo je chráněna proti korozi další vrstvou. „Kovové nádrže ohřívačů MORA jsou vyrobeny z velmi kvalitního plechu válcovaného za studena. Ten tvoří pevný podklad pro smaltovaný povrch. Plášť ohřívače o síle 1,8 mm je ještě zesílen v horní a spodní části na 2,25 mm. Ochranný nátěr s čistým smaltem bez přísad zaručuje vysokou odolnost při provozu i v náročném prostředí. Přísně kontrolovaný postup smaltování totiž probíhá nanášením vrchní vrstvy při teplotě 850 °C. Dodatečnou ochranu bojleru zajišťuje velká ochranná hořčíková anoda, ze které se neuvolňují žádné škodlivé látky,“ uvádí Ján Takáč, odborník značky MORA.

Ohřívače s nepřímým ohřevem, tedy tzv. „suchým“ tělesem

Elektrické ohřívače se smaltovou ochranou proti korozi a topnou přírubou vyrobenou ze speciální oceli,  mají velmi dlouhou provozní životnost. Topné těleso je chráněno ocelovým pouzdrem s ochrannou vrstvou smaltu.

Ať už si pořizujete plynový či elektrický ohřívač, musíte se rozhodnout pro správnou velikost zásobníku na voduČím více má domácnost lidí a čím je větší je provoz, tím je spotřeba teplé vody vyšší. Pro jedno až dvoučlenné domácnosti se doporučují ohřívače o objemu 30 až 50 litrů, tří až čtyřčlenná rodina by měla mít ohřívač vody se zásobníkem o objemu 100 až 150 litrů.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika