Lednové odlehčené recepty: špenátová polévka se zastřeným vejcem

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát. V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. Kromě toho, že je kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.

Můžete těšit na dokonale vyváženou polévku

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na špenátovou polévku se zastřeným vejcem

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

Ingredience:

500 g mraženého špenátu listového – sekaného od AGRO Jesenice u Prahy a. s.

1 větší cibule

3 stroužky česneku

80 g másla

500 ml zeleninového vývaru

100 ml bílého vína

250 ml smetany 33%

4 vejce

ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

1.    Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut.

2.    Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.

3.    V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.

4.    Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend