Jak levně a jednoduše uspořit náklady na topení

REKLAMA       Inzerce, 5.2.2021

Teploty klesly pod bod mrazu a roční vyúčtování elektřiny či plynu na sebe nenechá dlouho čekat. Energetické zdroje na vytápění jsou tou nejvýznamnější částí spotřeby energie u vás doma. Možná si ale můžete jednoduše pomoci a ušetřit.

Uniká vám teplo

Možná že topíte dostatečně, ale neustále máte pocit, že to u vás protahuje a když se pohodlně usadíte, tak vám je prostě chladněji. Studený vzduch se pozvolna dostává do bytu a vyrobené teplo tak neustále uniká a ochlazuje celý byt.

Tady přichází na řadu kontrola těsnění oken a dveří. Tento problém lze snadno vyřešit a rozdíl v udržení tepla může být obrovský. Neváhejte proto těsnění vyměnit. I tato drobná úprava ve vašem interiéru si bude žádat lehkou přípravu, nezapomeňte na pracovní rukavice , nezbytnou ochranu vašich rukou. S jejich pomocí bezpečně odstraníte těsnění staré a snadno vyměníte za nové. Ideálním řešením se snadnou instalací je samolepící těsnění doplněné o termoizolační folii, kterou také snadno nalepíte na okna. Tato kombinace, kromě udržení tepla, zabrání také vzniku škodlivých plísní. Je to jednoduché a levné řešení, které se vám vrátí už během první zimy.

Kolik tepla potřebuji?

Ne v každé místnosti potřebujete tzv. trenýrkovou teplotu. Je to samozřejmě o vaší preferenci, ale například pro kvalitní spánek se doporučuje teplota mezi 17 20 stupni Celsia . Obecně platí, že by měla být o 3 až 4 stupně nižší než v ostatních místnostech. Pokud tedy topení v ložnici snížíte, můžete si ho zase dopřát více třeba v koupelně, a to zejména po ránu, kdy vstáváte do chladného rána. Místnosti ve vašem domě či bytě, také zbytečně nevytápějte, pokud v nich nepobýváte.

Nastavení termostatu by také mělo odpovídat vašemu dennímu režimu. Během týdne, když trávíte přes den čas mimo domov, bude teplota nižší než například o víkendu. Topení si nastavte na míru časům vstávání a uložení se ke spánku. Pokud se chystáte pobývat více dní mimo domov, je ideální snížit teplotu na 15 – 16 stupňů Celsia. Váš domov by neměl zcela vychladnout. Pokud bydlíte v rodinném domě, tak je to obzvláště důležité, aby nezamrzlo vodovodní potrubí a nedošlo k jeho poškození, nebo se neobjevily plísně. To by se vám snaha ušetřit pěkně prodražila.

Topí správně?

Možná to znáte, ač topíte, vaše radiátory netopí tak, jak by měly. Po delší pauze je potřeba je odvzdušnit. Není to nic složitého. Připravte si hadr, nádobu na vodu, odvzdušňovací klíč na uvolnění ventilu a pracovní rukavice, které vás ochrání proti možnému unikajícímu horkému vzduchu z radiátoru. Nejdříve položte hadr pod ventil, který budete uvolňovat. Pak si pod něj připravte nádobu a začněte otáčet ventilem. Zpočátku uslyšíte syčení a až ustane, začne vytékat voda. Tady vaše práce skončila a topení je odvzdušněné a už by mělo hřát tak, jak má.

Oblékněte se

Pokud vám nevadí přiobléknout se během zimního období i doma, tak i to je způsob, jak ušetřit. Ovšem ne každému tento způsob vyhovuje a po příchodu z mrazivé zimy si rádi doma odložíme přebytečné vrstvy. Ovšem rozdíl několika stupňů v teplotě, může mít výrazný dopad na vaši peněženku. Pětistupňový rozdíl v teplotě vám totiž může ušetřit až třicet procent nákladů na vytápění.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry