Utrácejte méně a prodlužte život zelenině

Třetinu zeleniny i ovoce by šlo zachránit

Ruku na srdce: Kdo z nás občas nevyhodí roztékající se okurku, svraskalou papriku nebo plesnivý celer? Podle průzkumu Science Direct skončí u nás v odpadu 35,3 kg zeleniny a ovoce na osobu za rok, a to včetně nemluvňat. Na vině často nejsou jen „velké oči“ a nákupy nad rámec rozumné spotřeby, ale i špatné podmínky uchovávání zeleniny a ovoce, které se zkazí dřív, než dojde užitku. Až třetinu vyhozené zeleniny i ovoce by podle stejného průzkumu šlo zachránit správným skladováním. Vyzkoušejte ověřené tipy a triky, jak život zelenině i ovoci prodloužit!

Velké nákupy šetří spoustu času. Má to však své ale. Aby zelenina a ovoce vydržela opravdu svěží a ještě za týden jste si na ní pochutnali, je potřeba ji správně uskladnit. Vyzkoušejte tři jednoduchá pravidla, a možná, že se vám podaří přichystat zelenině a ovoci delší život.

1. Zajistěte stálou teplotu i vlhkost

Pro skladování zeleniny je ideální stálá teplota mezi 2 až 8 °C se vzdušnou vlhkostí mezi 70 a 80 %. Pokud nemáte vhodný (nevytápěný!) sklep, je pro vás jedinou možností chladnička, kde tuto roli obvykle přebírá speciální zásuvka nebo zásuvky ve spodní části spotřebiče. Je však důležité, aby tuto teplotu držela stále, i po otevření dveří nebo po vložení nákupu. „Každá změna teploty představuje pro uložené potraviny zátěž. Tomu předchází pokročilá technologie AdaptTech, která udržuje optimální teplotu v chladničce bez ohledu na to, jak často ji otevíráte. Vaše návyky si zapamatuje a dokonce se je sama naučí předvídat. Ještě než chladničku otevřete, sníží teplotu o jeden až dva stupně. Potraviny tak zůstanou ušetřené teplotních šoků a vydrží déle,“ říká Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.

2. Zeleninu i ovoce správně připravte

Zeleninu i ovoce vyjměte z neprodyšných plastových obalů, zkontrolujte, a poškozené nebo nahnilé kusy buď hned okrojte a spotřebujte, nebo odstraňte. Případné zbytky hlíny otřete jen na sucho papírovou utěrkou, plody i hlízy omývejte až před konzumací. Zeleninu a ovoce byste měli ideálně skladovat odděleně, aby se vzájemným působením nezměnila chuť a přirozené aroma a zbytečně se neurychlilo zrání.

Pokud má vaše chladnička zeleninovou zásuvkou s manuální regulací vlhkosti, nastavte vlhkost podle typu zeleniny. Některé modely chladniček ale mají řadu pokročilých technologií a regulaci vlhkosti automatickou, takže zásuvka bude udržovat ideální poměry i bez vaší asistence. „Například technologie SmartHumidity a speciální membrána udržují v extra velké zásuvce na zeleninu neustále optimální vlhkost a přebytečnou propouští ven. Iontová technologie IonAir zase obohacuje vzduch o záporné ionty, které pomáhají zachovat chuť i kvalitu potravin a odstraňují nepříjemné pachy. Všechny tyto technologie napodobují podmínky panující v přírodě a výrazně prodlužují svěžest uložených potravin, “ doplňuje Jana Neuszerová.

Pokud je ale vaše chladnička naopak staršího data, je možné použít trik s kuchyňskou utěrkou, kterou umístíte na dno zásuvky bez regulace vlhkosti - pomůže absorbovat přebytečnou vláhu. Nezapomeňte ale utěrku měnit a zeleninu kontrolovat.

3. Co ano a co rozhodně nepatří do chladničky?

Do lednice můžete ukládat jablka, hrušky, švestky, meruňky, broskve, hroznové víno nebo různé lesní či zahradní ovoce, jako jsou jahody, borůvky a maliny. Do chladničky také patří listová, kořenová a košťálová zelenina apod.

Naopak cibule, česnek ani brambory do lednice nepatří, své místo mají ve sklepě či spíži. Rajčata, lilek, papriku, okurku nebo zázvor zase raději uchovávejte při pokojové teplotě. Do chladničky rozhodně nepatří ani citrusy, banány, nebo mango či ananas.

Někdy potřebujete navýšit kapacitu třeba pro uložení vlastní úrody meruněk, jindy se vám poštěstí a dostanete čerstvé úlovky od rybáře. „Tehdy oceníte praktickou konvertibilní zásuvku s regulovatelnou teplotou, která se snadno přemění z nulové zóny pro skladování masa, lahůdek a ryb, na přihrádku pro velké množství ovoce a zeleniny. Nejchladnější část chladničky tak můžete využít různě, podle toho, jak zrovna potřebujete,“ radí Jana Neuszerová.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky