Automatické zavlažování ušetří až 70 % vody oproti manuálnímu

Redakce, 11.8.2022
Automatické závlahy usnadní odjezd na dovolenou

Automatické zavlažování ušetří až 70 % vody oproti manuálnímu

Léto je v plném proudu a lidé se před vysokými teplotami rádi schovávají na svých zahrádkách. V parných dnech však netrpí jenom lidé, ale i jejich zahradní rostliny, které je nutné zalévat mnohem častěji než po zbytek roku. Chytré technologie se na zahradách postarají nejen o potřebnou vláhu, zároveň zahrádkářům ušetří litry vody, námahu i čas.

Zájem o chytré pomocníky v poslední době roste nejen u vybavení do domácností, stále častěji se objevují i na zahrádkách nebo na balkonech. Lidé si už během covidové pandemie vylepšovali své zahrady, tento trend s rostoucími teplotami a zvyšujícími se cenami za energie a vodu trvá. Nejen finance ale majitele zahrádek motivují k pořízení zahradního vybavení. „Chytré technologie dokáží ušetřit hodně času a ocení je i zákazníci, kteří si tolik neužívají každodenní rutinní činnosti. Jsou velkým pomocníkem také v době, kdy je člověk delší dobu mimo domov. Největší zájem pozorujeme u automatických sekaček, chytrých květináčů s automatickým dávkování vody a u zavlažovacích systémů pro trávník a rostliny,“ říká Pavla Hobíková, z internetového obchodu Mall.cz

Právě komplexní zavlažovací systémy pomáhají na zahradě nejvíce. Jsou řízeny speciálním počítačem podle nastavení majitele a díky časovačům a senzorům inteligentně zajistí přesné množství vody na zavlažovanou plochu podle toho, kolik je jí potřeba. Odborníci obecně radí zalévat rostliny v parných dnech brzy ráno nebo večer až po západu slunce, díky tomu rostliny vodu správně absorbují a zamezí se jejímu vypařování. Zařízení je možné naistalovat na vodovodní kohoutek i k sudu s dešťovou vodou. Ta má na rozdíl od kohoutkové ideální vlastnosti pro zalévání rostlin.

„V současné době sledujeme významný nárůst prodejů chytrých systémů zavlažování, které zajišťují inteligentní zalévání celé zahrady. Systém je využitelný nejen na zahradách, ale také třeba na balkónech bytů. Spotřeba vody je pro zalévání řízena tak, aby byla efektivní jak pro rostliny, tak i pro peněženky majitelů,“ říká David Fuchs ze společnosti Agora DMT. V závislosti na typu produktu a způsobu používání lze díky automatickému zavlažování ušetřit až 70 % vody oproti manuálnímu zalévání. Moderní technologie také zabraňují úniku vody z hadic a kapání kohoutků, která může způsobit únik až 24 litrů vody denně.

Spotřeba vody neustále pod kontrolou

Veškeré smart zahradní komponenty jsou přes Wi-Fi připojeny do systému, který spolupracuje s aplikací v chytrém telefonu. Ta typicky sleduje aktuální spotřebu, denní průměr spotřeby vody za určité období, aktuální jednorázovou spotřebu a celkovou spotřebu vody. Majitel tak v reálném čase vidí, kde se zrovna zalévá, a může vydávat do systému přímé pokyny. Zároveň v aplikaci vidí historii spotřeby vody v grafech a dle jednotlivých zavlažovaných oblastí v zahradě. Inteligentní systém může také díky internetovému připojení reagovat třeba na aktuální předpověď počasí.

„Například chytré ventily ke svému provozu potřebují základnovou stanici, která je zpravidla součástí setu. Základnová stanice slouží pro nadefinování parametrů, na základě kterých má ventil fungovat. Pomocí mobilní aplikace pak určujete, kdy ventil propustí vodní závlahu a kdy zůstane zahrada bez závlahy. Dosah je přitom až 100 metrů, přičemž k jedné stanici můžete připojit i několik zařízení najednou,“ popisuje fungování David Fuchs ze společnosti Agora DMT.

Správná vlhkost zamezí plísním

Vlhkost půdy sledují senzory připojené k systému zavlažování a udržují ideální závlahu. Příliš časté zalévání může vést k podmáčené půdě nebo k mokrým květům a listům rostlin, což způsobuje tvorbu plísní. „Senzor má snadno čitelný LCD displej, který zobrazuje nejen vlhkost, ale i pH půdy. Zatímco mnoha rostlinám vyhovuje téměř jakákoli půda, jiné zase dávají přednost půdám kyselým či naopak zásaditým. Proto bychom měli umět zjistit pH půdy a také vědět, jak zeminu vhodným způsobem upravit,“ radí odborník.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada