Vánoční stromeček – výběr, skladování a péče


K atmosféře vánočních svátků patří vůně čerstvého jehličí. Nejintenzivněji voní jehličím právě vánoční stromek. Pokud patříte k příznivcům živých vánočních stromečků, je dobré vědět, že jeho zdobení není to nejdůležitější.

Správný výběr

U výběru je zásadní zvolit vhodný druh a velikost. „Rodiny s dětmi ocení větší stromek, starší lidé volí raději jehličnany menšího vzrůstu. Živé stromečky v Hornbachu nabízíme ve velikostech od 110 do 450 centimetrů. Umělé již od 45 do 300 centimetrů," hovoří David Benda, odborník z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach. Výběr druhu záleží spíše na osobních preferencích. „Dlouhodobě je největší zájem o dánské jedle NORDMANN Gold® - toto označení zaručuje kvalitu, pravidelný tvar a bohaté jehličí, jež tolik nepíchá. Jsou odolné vůči teplotním změnám, dlouho vydrží a v místnosti téměř neopadávají," vysvětluje specialista.

Dánskou jedli NORDMANN Gold® 130 až 170 cm lze v Hornbachu pořídit za 599 . Menší jedličku (110 až 150 cm) koupíte již za 339 korun. Všechny jedle pocházejí z dánských plantáží, jsou sytě zelené, husté, rovné a symetrické. Při pěstování nebyla použita žádná chemie zatěžující přírodu. Lesní plochy jsou cíleně zachované pro další růst, obdělávané trvale udržitelným způsobem a podléhají přísným kontrolám kvality.

Skladování vánočního stromku

Lze jej koupit i měsíc před Vánoci, aleje nutné jej skladovat na chladném a tmavším místě. Ideální jsou sklepy nebo garáže. Aby neuschl a zůstal přirozené zelený, měl by stát ve vodě až po spodní větvičky. „Vánoční stromeček neumisťujte na slunce nebo do blízkosti topení. Během příprav na slavnostní chvíle mu zkraťte kmen o 2-5 cm, postavte jej a připevněte do stojanu se zásobníkem vody. Až pak odstraňte obalovou síť. Díky nádobě s ukazovatelem maximálního množství vody docílíte, že stromeček zůstane déle zelený a čerstvý," radí David Benda.

Pokud bydlíte v bytě bez sklepu či garáže, pořizujte stromek až několik dní před svátky. Obáváte se, že vám na jeho nákup nezbyde čas? Využijte koupi stromečku on-line s doručením domů. „V klidu domova lze zakoupit vánoční stromek, jež vám zároveň doručíme. Odpadne vám starost se složitou přepravou a ušetříte tak čas i námahu," doporučuje odborník z Hornbachu a dodává: „O kvalitu se bát nemusíte, zaručuje označení NORDMANN Gold®." Doručení do Vánoc je garantováno jen u objednávek do 19.12. do 13:00. Náklady na dopravu menších stromků jsou 109 , při stromech nad 170 centimetrů je to 399 korun.

Likvidace stromečku

Ideální je neumisťovat vánoční stromek na koberec, usnadníte si tak úklid spojený s jeho manipulací. V případě, že nemáte jinou možnost, dejte pod něj podložku, deku či vánoční papír. Sundejte z něj všechny ozdoby a svíčky, pozor i na háčky. Následně jej obalte třeba starým prostěradlem nebo něčím podobným, aby vám během přesunu neudělal zbytečný nepořádek.

Pokud máte kamna nebo krb, můžete stromeček nasekat na menší části a zatopit s ním. Ve městech jej lze většinou odložit vedle kontejnerů či košů a úklidová služba si s jeho odvozem a likvidací poradí.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry